Συνάντηση με το σύλλογο εκπαιδευτικών α/βαθμιας νομού Λάρισας είχε χθες η Π.Δ.Ε.Θεσσαλίας Ελ. Αναστασοπούλου κατά τη διάρκεια της οποίας άκουσε τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών για το νέο σχολείο αλλά και τους φόβους τους για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας που θα δημιουργήσει πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς.
Από την πλευρά της κ. Αναστασοπούλου υποστήριξε ότι με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου δημιουργούνται απαιτήσεις για περισσότερες θέσεις εκπαιδευτικών και τεκμηρίωσε τη θέση της λέγοντας ότι από εδώ και στο εξής στα 5.000 τμήματα των μη ΕΑΕΠ σχολείων (Α-Β τάξη) θα αυξηθεί κατά μία ώρα η διδασκαλία αφού τα παιδιά θα σχολάνε στη 1.15.
Τώρα, στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου 3.555 σχολεία, τελειώνουν όλες οι τάξεις 1:15.
Επίσης υποστήριξε ότι καταργείται η 7η ώρα για την οποία η εκπαιδευτική Κοινότητα είχε έντονες αντιρρήσεις για την παιδαγωγική χρησιμότητάς της, λόγω της κόπωσης των μαθητών και τη μικρή διδακτική διάρκειά της (35 λεπτά
Σε σχέση με το Κλασσικό Ολοήμερο Σχολείο και με τον νέο Ενιαίο Τύπο Δημοτικού Σχολείου η κ. Αναστασοπούλου ανέφερε τα παρακάτω:
Αγγλικά : Μπαίνουν στην Α και Β τάξη από 1 ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου. Σε όλες τις άλλες τάξεις διατηρούνται 3 ώρες.
Πληροφορική: Μπαίνει σε όλες τις Τάξεις από 1 ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου.
Θεατρική Αγωγή: Μπαίνει από Α μέχρι Δ τάξη από μια ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου.
Γυμναστική: Αυξάνονται από Α μέχρι Δ τάξη από μια ώρα και γίνονται από 2 σε 3 ώρες.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Το μάθημα εισάγεται σε 2.218 σχολικές μονάδες που δεν προβλέπονταν ως τώρα. Η μείωση των ωρών ΤΠΕ από 2 ώρες σε 1 στη Γ΄, Δ΄,Ε’ και Στ’ των ΕΑΕΠ, δεν αποτελεί πρόβλημα για τη σταδιακή επαφή των μαθητών με το αντικείμενο.
Η μείωση των ωρών στην Α, Β, Γ, Δ, της Φυσικής Αγωγής από 4 σε 3 με την ταυτόχρονη αύξηση των ωρών στα μη ΕΑΕΠ, ισορροπεί τα δεδομένα.
ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ
Το μάθημα των Αγγλικών εισάγεται 1 ώρα στη Α΄ και Β΄ τάξη σε όλους τους τύπους σχολείων από 2 στα ΕΑΕΠ, και διδάσκεται 3 ώρες στις άλλες τάξεις από 4 στα ΕΑΕΠ, μένοντας σταθερές ως προς τους άλλους τύπους σχολείων. Η β΄ ξένη γλώσσα παραμένει σταθερή 2 ώρες και επεκτείνεται σε 4/θέσια και 5/θέσια όπου δεν προβλέπονταν.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ
Η μείωση των ωρών της Ευέλικτης Ζώνης σε Α και Β τάξη από 4 σε 3, συνδεδεμένη με τη μη μείωση των ωρών της Μελέτης Περιβάλλοντος, αφήνει περιθώρια στους εκπαιδευτικούς για ενιαία χρήση των ωρών με προγράμματα και project, όπου αυτοί κρίνουν.
Αντίστοιχα ισχύουν για τις 2 ώρες ευέλικτη ζώνη σε συνδυασμό με 2 ώρες Μελέτης Περιβάλλοντος στις Γ και Δ τάξεις.
Η κατάργηση της Ευέλικτης ζώνης στην Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξη, που ήδη στα ΕΑΕΠ είχε περιοριστεί σε μια μόνο ώρα λόγω των πολλών γνωστικών αντικειμένων που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα των συγκεκριμένων Τάξεων, δεν εμποδίζει τον διδάσκοντα να οργανώσει διαθεματικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις (μέθοδος Project) που να διαπερνούν τα γνωστικά αντικείμενα, όπως τη Γλώσσα, τη Γεωγραφία, τα Φυσικά κ.α.
Επίσης όπως τόνισε εξασφαλίζεται η δυνατότητα συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων με την δημιουργία ζώνης, ανάμεσα στο διδακτικό (8:00-1:15) και εργασιακό ωράριο(8:00-2:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο τηρώντας τον περιορισμό : … «εντός του εργασιακού ωραρίου και εκτός του διδακτικού».
Αυτή η Ζώνη δεν εξασφαλίζονταν ποτέ σύμφωνα με το ωρολόγιο Πρόγραμμα που ισχύει στα ΕΑΕΠ αφού το εργασιακό ωράριο συνέπιπτε με το εργασιακό 8:00- 14:00.