ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΔΕΝΔΡΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

«Πότε σκοπεύετε να προβείτε στην έκδοση της με τον Υπουργό των Οικονομικών, προκειμένου να δύνανται επιτέλους οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες να ασκήσουν το δικαίωμα της δενδροκομικής εκμετάλλευσης των καστανοτεμαχίων αντί τιμήματος χρήσης καθώς και να ρυθμιστούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων ήδη τα κατέχουν προς εκμετάλλευση»,

ρωτάει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Πιο συγκεκριμένα ο Λαρισαίος βουλευτής στην ερώτησή του τονίζει:

Στο άρθρ. 38 του Ν. 4280/2014 με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρ. 66 του Ν.  998/ 1979 ορίζεται: «1. Σε καστανοτεμάχια που βρίσκονται μέσα σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις ή σε δημοτικές ή διακατεχόμενες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, εξαιρουμένων των εκτάσεων της κατηγορίας β΄ της παρ.1 του άρθρ. 4 του παρόντος, και στα οποία φύονται περισσότερα από πέντε (5) κατά στρέμμα εξημερωμένα ή μη καστανοδένδρα, μπορεί να παραχωρηθεί αντί τιμήματος χρήσης το δικαίωμα της δενδροκομικής εκμετάλλευσης αυτών σε μόνιμους κατοίκους του οικείου ΟΤΑ, κατά προτεραιότητα δε, σε κατ΄ επάγγελμα γεωργούς ή κτηνοτρόφους. 2. Ο δικαιούχος προβαίνει σε περιποίηση των καστανοδένδρων, σε εμβολιασμούς αυτών, σε καθαρισμό της άγριας βλάστησης, σε συμπληρωματικές φυτεύσεις καστανοδένδρων και σε άλλα δασοκομικά ή διαχειριστικά μέτρα, σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης κατόπιν μελέτης, που έχει συνταχθεί από δασολόγο. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων αυτών ο δικαιούχος κηρύσσεται έκπτωτος και επιβάλλεται σε αυτόν διοικητικό πρόστιμο αναγόμενο σε 3.000 € ανά στρέμμα.»

Περαιτέρω στο άρθρ.42 παρ.11 του ως άνω Νόμου προβλέπεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών καθορίζονται το ανώτατο εμβαδό της παραχωρούμενης έκτασης, ο τύπος του παραχωρητηρίου, τα δικαιούχα πρόσωπα και η σειρά προτίμησης αυτών, οι υποχρεώσεις του προσώπου που έγινε η παραχώρηση για να καλλιεργεί και να καρπούται κατά τρόπο επιμελή και συνεχή τα καστανοτεμάχια, οι όροι έκπτωσης και αποβολής σε περίπτωση εγκατάλειψης, καταστροφής ή πλημμελούς εκμετάλλευσης, το ύψος του τιμήματος και ο τρόπος καταβολής του, ο τύπος της προβλεπόμενης στην παρ.2 του άρθρ.66 του παρόντος ειδικής μελέτης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρ.66 το παρόντος νόμου.

Εν συνεχεία, με το υπ΄ αριθμ. 124362/1381/21-04-2015 έγγραφό της, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δ.Π., Τμήμα μη δημόσιας δασοπονίας) ενημέρωσε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων) ότι πρόκειται να συντάξει σχέδιο ΚΥΑ κατά τις παραπάνω διατάξεις και ζήτησε σχετικές προτάσεις έως 15/5/2015. Οι τελευταίες ζήτησαν από τις κατά τόπους Δ/νσεις Δασών και Δασαρχεία προτάσεις για το υπό έκδοση σχέδιο της ΚΥΑ, οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν έως 11/5/2015.

Αν και οι προτάσεις σχετικά με τις παραχωρήσεις των καστανοτεμαχίων υποβλήθηκαν εγκαίρως, εν τούτοις δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α., αν και έχει παρέλθει σχεδόν έτος, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αιτήματα για παραχωρήσεις καστανοτεμαχίων και να μένουν αρρύθμιστα όλα τα θέματα που αφορούν τα καστανοδένδρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ