ΑΞΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΕΚ

Το πρώτο όνειρο… μέχρι το επόμενο, έγινε πραγματικότητα! Η ΑΕΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 15η φορά στην ιστορία της, επικρατώντας στον τελικό του ΟΑΚΑ του Ολυμπιακού με 2-1.

Η Ένωση δικαιότατα παίρνει τη νίκη στον τελικό και την κούπα. Έπαιξε πιο έξυπνα από τον Ολυμπιακό, εκμεταλλεύθηκε τις φάσεις που της παρουσιάστηκαν και πέτυχε τον στόχο της. Σημαντική η συμβολή και του Μανωλά στην επιτυχία με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός “πλήρωσε” την αγωνιστική απραξία του και δεν κατάφερε να βγάλει στο γήπεδο το καλό αγωνιστικό πρόσωπό του. Παρόλα αυτά, στο τελευταίο μέρος του τελικού, είχε ένα δοκάρι και ένα γκολ, στην προσπάθειά του να φθάσει στην ισοφάριση…

 

Οι στιγμές με το σφύριγμα της λήξης ήταν μέσα στην “τρέλα” και τη χαρά, με τους θριαμβευτές να σηκώνουν στα χέρια τον Στέλιο Μανωλά, έναν άνθρωπο που τους στήριξε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.

Μύριζε… μπαρούτι παρά τις προσκλήσεις

Θέαμα-ντροπή με τις άδειες κερκίδες του ΟΑΚΑ, που ίσως να είναι η… τιμωρία που μας αξίζει, μετά τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάντως, ούτε αυτό δεν απέτρεψε από το να έχουμε μικροεντάσεις, αφού τα άτομα που πήγαν με προσκλήσεις δεν κάθισαν… καλά (ανάμεσα τους τοποθετήθηκαν μέλη της ασφάλειας του γηπέδου αλλά και της αστυνομίας).

Ευτυχώς δηλαδή που δεν βγήκαν εισιτήρια γι’ αυτό το μεγάλο ματς, που όμως ήταν “τοξικό” από τους 150 συγκεκριμένους, ενω να αναφέρουμε πως είχαμε και τον προπηλακισμό ενός δημοσιογράφου της ΑΕΚ.

Οι επιλογές των προπονητών

Ο Στέλιος Μανωλάς προχώρησε σε μια κίνηση – έκπληξη, ξεκινώντας βασικό τον ανέστη και βγάζοντας εκτός αποστολής (!) τον Μπαρόχα. Απ’ την άλλη, ο Μάρκο Σίλβα έδωσε φανέλα βασικού στον Πουλίδο στην κορυφή της επίθεσης αντί του Ιντέγε, ενώ ο Σιόβας έμεινε τελικά εκτός αρχικής ενδεκάδας.

Ο αγώνας του ΟΑΚΑ…

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να μπαίνει καλύτερα στο ματς, έχοντας στην κατοχή του την μπάλα και προσπαθώντας να φτιάξει φάσεις από τις δυο πτέρυγες (κυρίως από τα αριστερά με Ερνάνι – Μαζουακού). Η ΑΕΚ όμως -που επέλεξε να παίξει πιο επιφυλακτικά- έγινε πιο ανταγωνιστική (ο Βάργκας βοήθησε στο κέντρο), χωρίς όμως να απειλήσει τον Ρομπέρτο. Γενικά, οι δυο ομάδες έδειξαν μεγάλο πρόβλημα όταν πλησίασαν τις αντίπαλες περιοχές.

Αυτός ο χαμηλός ρυθμός, οι λάθος μεταβιβάσεις αλλά και η απουσία οπαδών είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε ένα άτονο και χωρίς ευκαιρίες 30λεπτο, το οποίο είχε εικόνα… φιλικού, παρά τις πρωτοβουλίες των “ερυθρόλευκων” με τους Φορτούνη και Κασάμι. Απ’ την άλλη, η Ένωση έδειξε μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της, με κάποιες μακρινές μπαλιές προς τον Τζεμπούρ να είναι “σκοτωμένες”. Με λίγα λόγια, το ματς ήταν η… χαρά του διαιτητή!

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου όμως η Ένωση ήταν καλύτερη και στην πρώτη της ευκαιρία στο ματς (39′) κατάφερε να ανοίξει το σκορ, με τον Μάνταλο να κάνει το 1-0 με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Βάργκας.

Οι Πειραιώτες παραλίγο να πάνε στα αποδυτήρια με το 1-1, αλλά ο Κασάμι έπιασε αδύναμη κεφαλιά από πλάγια θέση, την οποία μπλόκαρε ο Ανέστης.

Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό με την έναρξη της επανάληψης, με τον Ολυμπιακό να πιέζει, αλλά στην αντεπίθεση του 50′ η ΑΕΚ ήταν.. φαρμάκι και ο Τζεμπούρ εκμεταλλεύτηκε την μπαλιά του Βάργκας και νίκησε τον Ρομπέρτο για το 2-0.

Προκειμένου να καλύψει τη διαφορά, ο Σίλβα προχώρησε σε διπλή αλλαγή, περνώντας τους Ιντέγε και Πάρντο στο ματς. Λίγο αργότερα (58′) ο Μανωλάς πέρασε τον Μπακάκη στη θέση του Βάργκας. Ο Πορτογάλος του Ολυμπιακού πάντως τα.. έπαιξε όλα για όλα, βάζοντας στο 65′ και τον Ντομίνγκες.

Οι παίκτες της Ένωσης δεν παρασύρθηκαν από το 2-0 και έμειναν προσηλωμένοι στο πλάνο που είχαν. Οι “ερυθρόλευκοι” πλησίασαν στη μείωση του σκορ, όταν στο 80′ το μακρινό σουτ του Μαζουακού βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Ανέστη, αλλά τελικά έφτασαν στο 2-1. Ο Τσόρι Ντομίνγκες έκανε.. θρίλερ τα τελευταία λεπτά του τελικού, μειώνοντας στο 84′, σε ένα τέρμα που φέρει ευθύνη ο Ανέστης, που δεν είχε καλή αντίδραση.

Ο αγώνας που έκανε ο Ολυμπιακός για να στείλει το ματς στην παράταση δεν έφερε καρπούς κι έτσι η ΑΕΚ επέστρεψε στα τρόπαια και την κατάκτηση του Κυπέλλου μετά το 2011, όταν και είχε κερδίσει τον Ατρόμητο στο τελικό του ΟΑΚΑ.

 

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Μιλοβόγεβιτς, Κασάμι (53’ Ιντέγε), Φορτούνης, Ερνάνι (54’ Πάρντο), Φουστέρ, Πουλίδο

Στον πάγκο έμειναν οι: Κατσιμήτρος, Ντομίνγκες, Σιόβας, Τσιμίκας, Καμπιάσο

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81’ λ.τ. Τζανετόπουλος), Βάργκας (58’ Μπακάκης), Αραβίδης (90’+1’ Πέκχαρτ), Τζεμπούρ

Στον πάγκο έμειναν οι: Ντούνης, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπουονανότε

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σιδηρόπουλος (Δωδ/νήσου)

ΒΟΗΘΟΙ: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Κωσταράς (Αιτ/νίας)
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Αρετόπουλος (Τρικάλων)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

newsit.gr, ΦΩΤΟ Newsports

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ