ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Κοντσιώτης, Μ.Sc.Φυσικός στο Γ.Ε.Λ. Φαλάνης, Αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ν.Λάρισας

Οι Φυσικές Επιστήμες είχαν πάντοτε μία ξεχωριστή θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και διαχρονικά έγιναν προσπάθειες για να ενταχθεί και το πείραμα στην υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία.

Έγιναν μεγάλα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, με τη διημιουργία εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών σε κάθε σχολείο και φυσικά με την ίδρυση των 78 Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), ένα τουλάχιστον σε κάθε νομό της χώρας (ν.2986/2002).

Η μεγαλύτερη τομή όμως έγινε με τα νέα αναλυτικά προγράμματα, πριν 16 χρόνια, στα οποία προβλέπονταν υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις ταυτόχρονα με τη θεωρία. Στη συντριπτική μάλιστα πλειονότητα των Λυκείων του νομού μας άρχισαν να εκτελούνται από τους μαθητές αποκλειστικά εργαστηριακές ασκήσεις, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών.

Υπήρχε πλέον ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός για να ασκούνται ταυτόχρονα τουλάχιστον 8 ομάδες μαθητών, αφού είχαν δημιουργηθεί νέα εργαστήρια από το 2000, οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους Εργαστηριακούς Οδηγούς και Τετράδια Εργαστηριακών Ασκήσεων. Εκεί λοιπόν που θα περίμενε κανείς να αναβαθμιστεί περαιτέρω η πειραματική διδασκαλία, και να ενταχθεί το πείραμα στις εξετάσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, έρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία και νομοθετεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Καταργώντας τη μείωση του ωραρίου των υπευθύνων των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αποδεικνύει πως θεωρεί την πειραματική διαδικασία δευτερεύον ζήτημα, αφού προτεραιότητά της είναι η εξοικονόμηση καθηγητών. Με τον τρόπο αυτό, απαιτούνται τουλάχιστον 12 λιγότεροι καθηγητές κλάδου ΠΕ04 και άλλοι τόσοι κλάδου ΠΕ19 στο νομό μας από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο “κόφτης” ήδη έγινε νόμος στην εκπαίδευση, χωρίς να ερωτηθούν ούτε οι επιστημονικές ενώσεις ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο βωμό της λιτότητας θυσιάζεται το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να λειτουργήσουν τα σχολεία με όσο το δυνατόν λιγότερους εκπαιδευτικούς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Δυστυχώς η ελπίδα απεδείχθη λεπίδα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ