ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων συζητήθηκαν χθες οι στόχοι της δημοτικής αρχής σχετικά με τα έργα του ΟΣΕ που διεκδικεί ο δήμος με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να υποστηρίζει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η δημοτική αρχή προκάλεσε συζητήσεις με τα στελέχη του ΟΣΕ, ενώ συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Αθήνα,

με την τελευταία να γίνεται  στο γραφεί της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Π. Πέρκα και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών του ΟΣΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Καλογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο:

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο ΟΣΕ οδηγείται σε λήψη απόφασης για λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου σε έκταση μετά το Εργοστάσιο Ζάχαρης, στην περιοχή του Κουλουρίου  και σε έκταση 400 στρεμμάτων, που ανήκει στον ΟΣΕ και συνορεύει με τις εκτάσεις του Δημοτικού Αμαξοστασίου.

Πρόκειται για τον πρώτο Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ, που θα λειτουργήσει εκτός λιμανιών. Η λειτουργία θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη και στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου, θα δώσει  σημαντική ώθηση στο ζήτημα της μεταφοράς του σημερινού Κέντρου Διαλογής και Εμπορευματικού Σταθμού, που λειτουργεί στο Μεζούρλο. Οι σημερινές εκτάσεις του ΟΣΕ στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπουν σε διαδικασία αποδέσμευσης ώστε να παραμείνουν στην πόλη, με σημαντική ωφέλεια για τις περιοχές της Ανθούπολης και της Νέας Πολιτείας.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Όπως τόνισε ο δήμαρχος τόσο ο ΟΣΕ όσο και ο Δήμος επιδιώκουν την παραμονή του Σταθμού στο σημείο που βρίσκεται με την παράλληλη αναβάθμισή του. Από τις συναντήσεις προέκυψε η επιδίωξη του ΟΣΕ να προχωρήσει σε δημιουργία Εμπορικού Κέντρου και την αναβάθμιση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, προτείνεται ως χώρος παρέμβασης για την υλοποίηση έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία επιδίωξη είναι να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τη διασύνδεση του Σιδηροδρομικού Σταθμού με το κέντρο της πόλης,   μέσω δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων κ.α.

Ο Δήμος Λαρισαίων θα μπορούσε να επιτρέψει παρεμβάσεις και να του αποδοθούν παράλληλα εκτάσεις στις όμορες συνοικίες. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, μπορεί να ανοίξει το και το θέμα  της απομάκρυνσης του Τελωνείου.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν και χωρίζουν την πόλη της Λάρισας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η πόλη εδώ και δεκαετίες θέτει το θέμα της υπογειοποίησης.

Από τις συζητήσεις με τα στελέχη του ΟΣΕ, προκύπτει πως ο Οργανισμός εμφανίζεται αρνητικός, επικαλούμενος ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος, σημειώνοντας πως όπου έχει ξεκινήσει έργο υπογειοποίησης έχει ανασταλεί ή σταματήσει.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης, πως τα επομενα δυο χρόνια θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Σημειώνεται πως σήμερα, σε 24ωρη βάση, διασχίζουν τη Λάρισα επτά εμπορικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, αριθμός που το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 20 εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Ως πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία σιδηροδρομικής παράκαμψης της πόλης για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, με την χάραξη νέας γραμμής που θα κινείται παράλληλα στην ΠΑΘΕ.

Μέχρι τότε, όμως ο Δήμος θα διεκδικήσει την κατασκευή υπόγειων διαβάσεων (όπως της Φαρσάλων και της Εχεκρατίδα) σε άλλα σημεία διέλευσης όπως η Βόλου, η Αγιάς κ.α.)

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ, ΚΟΣΤΗ, ΜΕΛΕΤΗ

Όπως τονίστηκε από το δήμαρχο, σχετικές συζητήσεις και προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο δεν απέδωσαν. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η συναψη και υπογραφή πρωτοκόλλων ώστε οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται να δεσμεύουν τα δυο μέρη και ειδικότερα τον ΟΣΕ και το Δήμο, ασχέτως των προσώπων που βρίσκονται στις διοικήσεις.

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε η πόλη δεν διαθέτει μελέτες που να υποδεικνύουν ποσά και κόστη, τονίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν ως σε βάθος δυο – τριών χρόνων να ωριμάσουν τα έργα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα.

Όπως επίσης τόνισε ο δήμαρχος, η συζήτηση και οι αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα  της πόλης, δεν μπορεί να είναι υπόθεση της δημοτικής αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας. Απαιτείται σύγκλιση απόψεων τόσο στο Δημοτικο Συμβούλιο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Οι συζητήσεις και οι επαφές με τον ΟΣΕ θα συνεχιστούν, ενώ το θέμα θα ξαναέρθει  στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση, όταν ωριμάσουν κάποια ζητήματα, με τον κ. Καλογιάννη να δεσμεύεται να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και συζήτηση όταν θα προκύπτουν σημαντικές εξελίξεις.

Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, διεφάνη  διάθεση  σύγκλισης, τέθηκαν ερωτήματα, ενώ εκφράστηκαν και διαφορετικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι πριν την περασμένη εβδομάδα ο κ. Καλογιάννης είχε καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων τους οποίους είχε ενημερώσει διεξοδικά.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ