ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα – ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας,

με θέμα “ Το παιχνίδι της Κυβέρνησης με τον φόρο στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση”.

«Την ώρα που σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία, μειώνεται συνεχώς και η τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου υποχωρεί διεθνώς, το κόστος για την Ελλάδα παραμένει το πιο υψηλό στην Ευρώπη, με την ελληνική Κυβέρνηση να αδιαφορεί χαρακτηριστικά.

Αντί λοιπόν να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους και να περιορίσει τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, η Κυβέρνηση επιβάλλει υψηλότατη φορολόγηση στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, επιβαρύνοντας το κόστος και της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Με τέτοιες πολιτικές όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα έρθει, αλλά θα κλείσουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

“Το υψηλό ενεργειακό κόστος για την παραγωγή πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων: αυξάνει την τελική τιμή διεθνώς εμπορεύσιμων προιόντων, τη βιωσιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων, θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Ο αντίκτυπος είναι άμεσος για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας .  Η ευθυγράμμιση της ελληνικής πολιτικής φορολόγησης με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, όσον αφορά την φορολόγηση της ενέργειας θα έδινε ώθηση στο βιομηχανικό κλάδο, θα ενίσχυε την εισπραξιμότητα, ενώ θα είχε έμμεσες θετικές επιπτώσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών που θα έβλεπαν σημαντικές μειώσεις και στα οικιακά τιμολόγια.

Αντί αυτού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει πρωτοβουλίες – ημίμετρα, χωρίς θετικό αποτύπωμα: με σχετική διάταξη του Ν. 4336/2015 προβλέπεται επανεξέταση και εξορθολογισμός της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων, που έπρεπε να έχει εκπληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Με πρόσφατη τροπολογία στο Νόμο 4379/2016, προβλέπεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, μη περιλαμβανομένης όμως της παραγωγής προϊόντων ενέργειας.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί την αποθέωση της Κυβερνητικής προχειρότητας και ανικανότητας, των φωτογραφικών διατάξεων και της νομοθέτησης κατά περίπτωση: δεν είναι επαρκής, καθώς δεν προβλέπει παρόμοιες ευνοϊκές διατάξεις για μείωση ή και απαλλαγή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή. Η Κυβέρνηση αντί ενός συνολικού μέτρου, πλήρως εναρμονισμένο με τα Ευρωπαικά πρότυπα,  που θα έδινε ανάσα στην παραγωγή, επέλεξε να ευνοήσει – ακόμη και φωτογραφικά – ελάχιστες  επιχειρήσεις.

Επειδή, το κόστος του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη,

Επειδή, η  μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα περιορίσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος και θα επιδράσει θετικά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων,

Επειδή, η οδηγία 2003/96 απαγορεύει την επιβολή ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και επιτρέπει τη δραστική μείωση του ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου που κατευθύνεται στη βιομηχανική χρήση έως τα 0,54€/MWh,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων, όπως προβλέπεται στο Ν. 4336/2015; Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία  για μείωση του ΕΦΚ στη βιομηχανική παραγωγή;

Προτίθεστε να εφαρμόσετε την οδηγία 2003/96;

Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας, δεδομένης της υψηλής φορολόγησης που έχει επιβληθεί;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ