Γ. ΚΩΤΣΟΣ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

Επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ αντίστοιχα, έστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός ζητώντας την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στην επιστολή του ο κ. Κωτσός τονίζει τα εξής:

“Στα δεκατρία χρόνια πορείας του, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναδείχτηκε στην πιο δημοφιλή παρεχόμενη υπηρεσία από τους ΟΤΑ. Στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, με την υπηρεσία αυτή διευρύνονται ποιοτικά και ποσοτικά οι υπηρεσίες που παρέχονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, της χώρας.  Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα έχει συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Παρά την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και της μη διασφαλισμένης εργασίας των 3.500 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  13 χρόνια τώρα χωρίς διακοπή, σε περίπου 100.000 ωφελούμενους.  Είναι επιστήμονες με την τεχνογνωσία και την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό κράτος.

Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την πολιτεία και να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των δομών και η διεύρυνσή τους, κάτι που θα ανακουφίσει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές. Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση στηρίζει τους πολίτες με τις δεκάδες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, καθώς και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει, ζητάμε από την κεντρική εξουσία και τους αρμόδιους υπουργούς:

Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμες σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα

Να διασφαλιστούν νομοθετικά οι θέσεις εργασίας των 3.500 εργαζομένων, που με αφοσίωση – παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες –  προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη,

Να υπάρχει σταθερή ροή χρηματοδότησης προς τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος,

Να εξαλειφθούν οι μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και απαξίωση ένας θεσμός που προσφέρει ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο στη δύσκολη περίοδο που διανύει το κράτος.

Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία δομών κοινωνικής φροντίδας.

Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com