ΕΚΛ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ανακοίνωση με την οποία δείχνει μέσω πίνακα τις αλλαγές – ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό εξέδωσε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνες για την αλλαγή αυτού του νόμου. Αναλυτικά στον πίνακα του ΕΚΛ αναφέρονται τα εξής:

ΠΑΛΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ     ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
 

Ε.Κ.Α.Σ.

Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε 370 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους Καταργείται μέχρι το 2019 και δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους στην τετραετία 2016-2019 θα είναι 2.393 δις.
 

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ενιαία εγγύηση του κράτους Σπάει σε δύο κομμάτια: εθνική και ανταποδοτική. Το κράτος εγγυάται και χρηματοδοτεί μόνο την εθνική.
ΚΡΑΤΙΚΗ                                              ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2012 Θα μειωθεί ακόμα περισσότερο κατά 1,8δις.ευρώ (ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ) για το 2016, ενώ προβλέπονται μεγαλύτερες περικοπές για το 2017
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ  ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ  

10.500 ένσημα(35ετία)

 

12.000ένσημα (40ετία)

 

ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

 

Μέσος όρος των αποδοχών τελευταίας διετίας ή πενταετίας

Ο συντάξιμος μισθός μειώνεται δραστικά καθώς υπολογίζεται ως μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου
 

ΠΟΣΟΣΤΟ  ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

80% για 40 έτη εργασίας

70% για 35 έτη εργασίας

40% για 20έτη εργασίας

42,8% για 40 έτη εργασίας

33,8% για 35 έτη εργασίας

16,77% για 20έτη εργασίας

 

ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

 

Με 15 χρόνια ασφάλισης

486 ευρώ (ΙΚΑ)

Καταργούνται τα κατώτερα όρια συντάξεων. Με 15 χρόνια ασφάλισης 345 ευρώ εθνική σύνταξη. Μαζί με την ανταποδοτική, με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ, η συνολική σύνταξη φθάνει μόλις τα 415 ευρώ μεικτά.
 

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με 67% αναπηρία και 1500ένσημα δινόταν ολόκληρη η κύρια κατώτατη σύνταξη Οι νέες αναπηρικές συντάξεις θα είναι μειωμένες. Αναμένεται νέος κανονισμός που θα καθορίζει το ύψος τους. Πάντως η εθνική σύνταξη θα δίνεται μειωμένη σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%
 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

 

Δίνονταν χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς Οι συντάξεις χηρείας θα δίνονται μόνο για τρία χρόνια για όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών. Οι απώλειες για τους νέους δικαιούχους στην τετραετία 2016-2019 θα είναι 369 εκατ. ευρώ
ΠΑΓΩΜΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Απώλειες 263 εκατ. ευρώ στη διετία 2018-2019
 

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με 15 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ η επικουρική σύνταξη ήταν 120 ευρώ Καταργούνται τα κατώτερα όρια. Με τις ίδιες προϋποθέσεις η επικουρική πέφτει στα 40 ευρώ. Οι απώλειες των υφιστάμενων συνταξιούχων στην τετραετία 2016-2019 είναι 1,026 δις.
ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΤΕΑ Δεν υπήρχε Εφαρμόζεται επί της ουσίας η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 3% και 3% για μισθωτούς Αύξηση στο 3,5% και 3,5% για μισθωτούς. Οι απώλειες για τους ασφαλισμένους την τετραετία 2016-2019 θα είναι 1,251 δις.
 

ΕΦΑΠΑΞ

Νέες περικοπές στα εφάπαξ λόγω υπολογισμού με μικρότερους συντελεστές. Οι απώλειες στην τετραετία 2016-2019 θα είναι 133 εκατ. ευρώ
 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων λόγω υπολογισμού τους με νέους χαμηλότερους συντελεστές. Οι απώλειες για τους δικαιούχους (υφιστάμενους και νέους) στην τετραετία θα είναι 832εκατ.ευρώ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ,ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ) Εισφορές ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία η οποία καθοριζόταν από τα χρόνια ασφάλισης Αύξηση εισφορών σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος για κύρια σύνταξη. Η αφαίμαξή τους θα ανέλθει στα 411 εκατ. ευρώ μόνο την τριετία 2017-2019
 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Εισφορές ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία (για κύρια σύνταξη) που αντιστοιχούν στο 1/3 των νέων εισφορών Η εισφορά για τη σύνταξη θα φθάσει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος και η εισφορά για την υγεία θα φθάσει το 6,95%. Η συνολική επιπλέον αφαίμαξη των αγροτών στην τετραετία 2016-2019 θα είναι 458 εκατ. ευρώ
 

13η και 14η ΣΥΝΤΑΞΗ

 

Καταβαλλόταν μέχρι το 2012

Ενταφιάζεται οριστικά ωστόσο συνεχίζεται η παρακράτηση εισφορών από το 13ο και 14ο μισθό για τους μισθωτούς.

 

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης με αλχημείες και ψέματα να πείσει ότι το νέο Ασφαλιστικό διαπνέεται από «δικαιοσύνη» και «ισονομία», η πραγματικότητα μαρτυρά ακριβώς το αντίθετο.

Το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί κορύφωση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, προστίθεται πάνω στο δυσβάσταχτο κόστος που πλήρωσαν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι τα προηγούμενα χρόνια και θίγει πιο έντονα τους πιο αδύναμους.

Οι συνέπειες μάλιστα θα αποτυπωθούν στη ζωή άμεσα, είτε πρόκειται για νέους συνταξιούχους, είτε για μεγάλες ομάδες ήδη συνταξιούχων, αλλά και για τους σημερινούς ασφαλισμένους.  Οι τελευταίοι θα πληρώσουν άμεσα με την αύξηση των εισφορών τους. Απόδειξη των παραπάνω είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο, οι περικοπές και η αύξηση των εισφορών, μόνο για την τετραετία 2016-19, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

 

 

Ειδικότερα, οι συνέπειες απ’ τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αρπάξει 1,251 δισ. ευρώ.

Στον πίνακα αναγράφονται ορισμένες μόνο από τις ανατροπές που έρχονται σε σχέση με το παλιό πλέον σύστημα, που κι αυτό ήταν έτσι και αλλιώς δυσμενές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μετά την ψήφιση του νόμου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δίπλα σε αυτές, υπάρχει βέβαια μια πληθώρα διατάξεων, αλλά και νέων που θα προκύψουν από τις σχετικές εγκυκλίους, όταν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, με τις οποίες – όπως γίνεται συνήθως – χειροτερεύουν παραπέρα οι προϋποθέσεις και το ύψος των αποδιδόμενων παροχών.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που χαράσσει το αστικό κράτος και με αυτόν το νόμο στην Κοινωνική Ασφάλιση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παρέμβουν ακόμα πιο αποφασιστικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Οι εργατοϋπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε το νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτού και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, να διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, για το οποίο θα πληρώνει το κεφάλαιο και το κράτος του.

Αυτός ο αγώνας, πρέπει να δένεται με την διεκδίκηση του δικαιώματος για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ατομικών συμβάσεων, άμεση επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009 και την υπογραφή νέων ΚΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για επιστροφή όλων των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος και το κεφάλαιο.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΒΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΠΟΛΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΟΛΑΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ