Όσοι σπουδάζουν τέχνες είναι κυκλοθυμικοί, όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δικηγόροι είναι εγωιστές, οι φοιτητές ιατρικής είναι κοινωνικοί και οι οικονομολόγοι είναι αναξιόπιστοι, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης.
Αν σας πέρασε ποτέ απο το μυαλό οτι το αντικειμενο σπουδών των φοιτητών σχετίζεται με την προσωπικότητά τους, αποδεικνύεται ότι έχετε δίκιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.
Η ψυχολόγος Δρ Anna Vedel στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, αφού συγκέντρωσε στοιχεία από έρευνες που έγιναν μεταξύ 1992 και 2015, και αφορούν πάνω από 13.300 φοιτητές βρήκε σε ποιο βαθμό σχετίζονται τα 5 βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με τα αντικείμενα σπουδών των φοιτητών.
Η ανασκόπηση εξέτασε τα λεγόμενα πέντε χαρακτηριστικά: νευρωτική συμπεριφορά, εξωστρέφεια, ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, τερπνότητα, και ευσυνειδησία.
Στη νευρωτική συμπεριφορά – η οποία χαρακτηρίζεται από κατήφεια, ευερεθιστότητα, και συναισθηματική αστάθεια – οι φοιτητές τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών σημείωσαν “σταθερά υψηλό σκορ”, με τους εκκολαπτόμενους ψυχολόγους να ακολουθούν με μικρή διαφορά. Οι φοιτητές στον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Η εξωστρέφεια – που χαρακτηρίζεται από την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθηση – βρέθηκε σε όσους σπουδάζουν οικονομικές, πολιτικές επιστήμες, δίκαιο και ιατρική. Οι φοιτητές αυτών των σχολών σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με αυτούς των τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών.
Ανοικτοί σε νέες εμπειρίες– που συνήθως χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα και κατέχουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων – είναι όσοι σπουδάζουν ανθρωπιστικές επιστήμες, τέχνες, ψυχολογία και πολιτική επιστήμη. Από την άλλη πλευρά, όσοι σπουδάζουν οικονομικά, μηχανική, δίκαιο, και άλλες επιστήμες σκόραραν χαμηλά στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.
Η τερπνότητα – που βασίζεται στην ύπαρξη αξιοπιστίας και ανιδιοτέλειας – στους φοιτητές του νόμου, των επιχειρήσεων, και της οικονομίας -όπως ήταν αναμενόμενο- σκόραρε πολύ χαμηλά σε σχέση με τις άλλες ομάδες φοιτητών.
Στην ευσυνειδησία – η τάση να είναι κάποιος οργανωμένος, εστιασμένος, και να προσέχει τη λεπτομέρεια – το χαμηλότερο σκορ έχουν οι φοιτητές τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών σε σχέση με τα άλλα ακαδημαϊκά αντικείμενα, επιβεβαιώνοντας το στερεότυπο που τους θέλει λιγότερο οργανωμένους και επιπόλαιους.
Η Δρ Vedel είπε ότι τα αποτελέσματα: “Θα μπορούσαν βοηθήσουν όσα παιδιά δυσκολεύονται να αποφασίσουν τί θα ήθελαν να σπουδάσουν, και θέλουν να κάνουν μια επιλογή που να μη βασίζεται μόνο στις ικανότητες τους.”