ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση καιτην παιδεία γενικότερα.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Eλληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

H παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας

  1. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 Βιβλία, τετράδια και σχολικά αντικείμενα, με πληροφορίες για την σχολική ζωή στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

 Βιβλία, αντικείμενα και πληροφοριακά στοιχεία για τα Ελληνικά Σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρος, Αμερική και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης).

 Μαθητικές ποδιές, πηλίκια με την κουκουβάγια, σήματα, δερμάτινες, υφαντές και κεντητές τσάντες, τίτλοι σπουδών, σχολικά περιοδικά και παιχνίδια των

  1. Νεοελληνικός Διαφωτισμός

Παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα ) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων), που εκδόθηκαν κυρίως στο Παρίσι και στη Βιέννη,

  1. Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς

Δυο προθήκες αφιερωμένες στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς. Εργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη και άλλων Ελλήνων Συγγραφέων της Αρχαιότητος με κείμενο Ελληνικό ή παράλληλο Ελληνικό – Λατινικό. Εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800.

  1. Από το χειρόγραφο στο έντυπο

Μια ξεχωριστή προθήκη για το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως του Βυζαντίου.

Δυο εκδόσεις του βιβλίου αυτού στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ

Στην ίδια προθήκη ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως.

  1. Αίσωπος

Παλιές εκδόσεις με γκραβούρες των μύθων του Αισώπου.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ του Μουσείου Ελληνικής παιδείας

  1. ΠΑΛΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

AITUSAΣε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους ο μαθητής μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Κατά την κρίση του συνοδού – εκπαιδευτικού, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή με την ιστορία της εκπαίδευσης, της γραφής και της τυπογραφίας.

  1. ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Στην αίθουσα των Μετεώρων εκτίθενται:

 χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επεσκέφθησαν τα Μετέωρα κατά τον 18ον και 19ον αιώνα.

 φωτογραφίες των Μετεώρων από τον φημισμένο Γάλλο φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους, Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα,

 παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα.

 Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές που υπάρχουν o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων.

  1. ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΣΩΠΟΥ

AISOPOSΑυτή η αίθουσα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μυθοπλάστη Αίσωπο, από τους μύθους του οποίου διδάχτηκαν επί αιώνες, όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι μαθητές όλων των πολιτισμένων κρατών της Ευρώπης. Στους τοίχους της αίθουσας είναι ζωγραφισμένοι από Ελληνες καλλιτέχνες διάφοροι μύθοι του Αισώπου.

Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν από τις εικόνες το μύθο, να συζητήσουν με τον συνοδό τους εκπαιδευτικό το επιμύθιον και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τον κάθε μύθο και να παρακολουθήσουν προβολή των μύθων που θα επιλέξουν

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται για σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων, που δεν υπερβαίνουν τα 30 άτομα. Η παρουσίαση είναι συμμετοχική και παιδοκεντρική, και γίνεται από συνεργάτες του Μουσείου.

Οι εκπαιδευτικοί με την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού, μπορούν να προετοιμαστούν ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα εκθέματα στην τάξη τους ή να προσαρμόσουν την παρουσίαση των προγραμμάτων

Ελεύθερες επισκέψεις, ορισμένου πάντοτε αριθμού ατόμων, πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, ύστερα από σχετική συνεννόηση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Καθημερινά: 09.00πμ – 08.00μμ

Κυριακές & Αργίες: 10.00πμ – 8.00μμ

Πρόσβαση

Tο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας και σε απόσταση 20 μέτρων από την Κεντρική Πλατεία (Ρήγα Φεραίου) και 50 μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας.

Η πρόσβαση στο Μουσείο με ΙΧΕ αυτοκίνητο ή λεωφορείο είναι πολύ εύκολη από την Εθνική οδό Τρικάλων Ιωαννίνων. Στο ύψος της εισόδου του σιδηροδρομικού σταθμού στρίβουμε προς το κέντρο της Καλαμπάκας και σε ένα λεπτό βρισκόμαστε στην είσοδο του Μουσείου. Δίπλα στο Μουσείο υπάρχει χώρος στάθμευσης για ΙΧΕ αυτοκίνητα και στάσης – στάθμευσης για τα λεωφορεία.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων

Ενήλικες: 4,00€

Νέοι κάτω των 18 ετών: 3,00€

Φοιτητές/Σπουδαστές: 3,00€

Ομαδικές επισκέψεις: 3,00€

Σχολικές επισκέψεις: 2.00€

Εκπαιδευτικοί συνοδοί: Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε
Διεύθυνση: Χατζηπέτρου& Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα
Τηλέφωνο: +30 24320 75219
Email: info@bookmuseum.gr
Ιστοσελίδα: http://www.bookmuseum.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com