ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ – ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Τον αιφνιδιασμό των κτηνοτρόφων σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

Με Υπουργική Απόφαση το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης «σπάει» σε δύο υπομέτρα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων και γεωργών σε ορεινές περιοχές και το δεύτερο σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης, τη στιγμή που το συνολικό ύψος του μέτρου παραμένει σχεδόν το ίδιο, στα 160 εκ. ευρώ.

Πρακτικά, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών μειονεκτικών περιοχών, που ήταν και οι κύριοι ωφελούμενοι του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι θα δουν το συνολικό ποσό που ελάμβαναν μέχρι πέρσι να μειώνεται κατά 50%. Σύμφωνα με το από 19/05/2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε αλλαγές στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020.

Οι αλλαγές έρχονται αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην κτηνοτροφία επιδεινώνεται συνεχώς, με τα μέτρα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να έχουν φέρει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Η αύξηση του κόστους στα αγροτικά εφόδια, με το ΦΠΑ να ανεβαίνει από το 13% στο 23% καθώς και αυτή του ενεργειακού κόστους κατά 100% σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον χώρο του γάλακτος, όπως η κατάργηση των ποσοστώσεων το 2015, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος και η διαφαινόμενη αλλαγή στην παρασκευή γιαουρτιού, όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση νωπού γάλακτος, οδηγούν την εγχώρια κτηνοτροφική απασχόληση και παραγωγή σε μαρασμό.

Το Ποτάμι ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να αντισταθμίσει τη σημαντική μείωση στην εξισωτική αποζημίωση που πλήττει τους κτηνοτρόφους σε ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενισχύουν με την παρουσία τους την ελληνική ύπαιθρο. Επίσης, σε ποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα προβεί, ώστε να προστατεύσει τον ευαίσθητο και νευραλγικό για την ελληνική οικονομία τομέα της κτηνοτροφίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com