ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

Ανακοίνωση Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για την συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με εκπροσώπους από Λάρισα, Ημαθία, Πέλλα, συναντήθηκε με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου για το θέμα του παγετού σε δενδρώδεις καλλιέργειες. (Ροδάκινα, Κεράσια, Αχλάδια, Αμπέλια, Δαμάσκηνα, Βερίκοκα κ.α).

Καταστροφές που αφορούν χιλιάδες παραγωγούς και στρέμματα και που οφείλονται στον παγετό της 26ης Μαρτίου όπως έχει καταγραφεί μετεωρολογικά και αποδέχεται ο ΕΛΓΑ.

Ενώ ο ΕΛΓΑ αποδέχεται τον παγετό που υπήρξε και σύμφωνα με τον κανονισμό του θερμοκρασίες κάτω των 0 βαθμών κελσίου συνιστούν παγετό, εντούτοις δεν δέχεται τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο για την μειωμένη παραγωγή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Οι απαντήσεις του υπουργού φυσικά και δεν μας ικανοποίησαν. Έδωσε αόριστες υποσχέσεις για  να καλύψει το μειωμένο εισόδημα των παραγωγών και ανέφερε χαρακτηριστικά τα ΠΣΕΑ, τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και το ταμείο που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή.

Τη λύση των ΠΣΕΑ την απορρίπτουμε ασυζητητί γιατί πρόκειται για ψίχουλα που θα μας δώσουν μετά από τρία χρόνια κι εφ’ όσον συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος ο υπουργός υπονόμευσε όσα είπε για τις αποζημιώσεις de minimis καθώς, όπως παραδέχτηκε, πρέπει να δοθούν από τον προϋπολογισμό αλλά κι ο ίδιος αμφιβάλλει αν αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά και να βρεθούν τα χρήματα, αρκετοί παραγωγοί έχουν πάρει ήδη αποζημιώσεις de minimis επί υπουργίας Γ. Καρασμάνη.

Με δεδομένο ότι για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις υπάρχει πλαφόν 15.000 ευρώ ανά παραγωγό στην τριετία, αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λάβει ήδη de minimis ή θα πάρουν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις ή θα αποκλειστούν. Όσον αφορά στο ταμείο της Ε.Ε. σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός μάς είπε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει πρόταση αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα, πρέπει ανάλογο πρόβλημα να έχουν κι άλλες χώρες και φυσικά να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη πάντως κι αν προχωρήσει μια απ’ αυτές τις λύσεις, αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι οριζόντιες. Εμείς επιμένουμε και διεκδικούμε εξατομικευμένες αποζημιώσεις ανάλογα με τη ζημιά κάθε παραγωγού μέσω ΕΛΓΑ λόγω του παγετού της 26ης Μαρτίου.

Αποτελεί κοροϊδία για χιλιάδες παραγωγούς να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και να μην αποζημιώνονται ενώ υπάρχει αδιαμφισβήτητο ζημιογόνο αίτιο. Έχει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση την οποία καλούμε εδώ και τώρα να αναγνωρίσει τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο και να ξεκινήσει η διαδικασία εξατομίκευσης των εκτιμήσεων της ζημιάς και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει απέναντι της καθώς πρόκειται για την επιβίωση μας καθώς δεν έχουμε άλλο εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Θέσαμε επίσης το θέμα των τεράστιων καταστροφών σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η βροχόπτωση μετά την 15η Μάη είναι ζημιογόνο αίτιο που καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων με έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Στους παραγωγούς βαμβακιού που θα αναγκαστούν να κάνουν επανασπορά πρέπει να υπάρξει και κάλυψη χαμένου εισοδήματος από τον ΕΛΓΑ καθώς θα έχουν δεδομένα μειωμένη παραγωγή.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των πληγέντων περιοχών καλούν τους αγρότες σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων και έγκυρων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τόσο για τον παγετό όσο και τις βροχοπτώσεις.

Διεκδικούμε αγωνιστικά από την κυβέρνηση:

-Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες από τον παγετό στις 26 Μαρτίου 2016 και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

-Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές μέσα στο 2015.

Αλλαγή του αντιδραστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε ΕΛΓΑ δημόσιο κρατικό φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ