Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα την κάρτα αναπηρίας και τη μη θέση της σε παραγωγική λειτουργία, παρά τη θεσμοθέτησή της από την Πολιτεία κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης, αμέσως μετά τη σχετική επιστολή που απέστειλε, για το ίδιο θέμα, στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζών,

ζητώντας με τον τρόπο αυτό την προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Πιο αναλυτικά στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής τονίζει:

Η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία χρησιμοποιεί το Σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας με βάση τη Λειτουργικότητα (ICF), θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία με το άρθρο 4 του Ν. 2430/1996 που την υποχρεώνει για την εφαρμογή και τη θέση της σε παραγωγική λειτουργία. Ειδικότερα καθιερώθηκε η ισόβια ή προσωρινή Κάρτα Αναπηρίας, ανάλογα με την αναπηρία και το βαθμό της, που χρησιμεύει ως αποδεικτικό και η οποία χορηγείται μετά από πιστοποίηση από τις επιτροπές που προβλέπει ο ως άνω Νόμος.

Η Κάρτα Αναπηρίας, που θα αναγράφει μεταξύ άλλων το είδος της αναπηρίας και τη σοβαρότητά του, θα δίνει στον κάτοχό της πρόσβαση στις υπηρεσίες που δικαιούται, όπως είναι τα επιδόματα, οι εκπτώσεις στις υπηρεσίες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, παροχές στα ασφαλιστικά ταμεία και πολλά άλλα, χωρίς να ζητούνται κάθε φορά και από κάθε φορέα εκ νέου τα δικαιολογητικά. Η Κάρτα Αναπηρίας θα απαλλάξει τους ανθρώπους με αναπηρία από την επίπονη διαδικασία εξετάσεων και επανεξετάσεων, τη γραφειοκρατία και τα έξοδα και θα εξασφαλίσει αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις συναλλαγές τους με Τράπεζες, Εφορίες, Ταμεία, Υπουργεία.

Η άμεση θέση σε εφαρμογή της θα καταργήσει τις πολλαπλές και χρονοβόρες διαδικασίες που οδηγούν σε απώλεια χρόνου και εισοδημάτων και θα διασφαλίσει το σεβασμό των ατόμων με αναπηρία κατά τη διεκδίκηση, αλλά και επαναχορήγηση (ανανέωση) παροχών και επιδομάτων.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Για πιο λόγο δεν έχει τεθεί –παρά τη θεσμοθέτησή της- σε λειτουργία το πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το πρόγραμμα;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ