Γ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΣΗΣ: ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΩΣΤΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΟΛΩΝ

«Η σπίθα που άναψε πριν από 40 χρόνια με το κίνημα των τυφλών άναψε τη φωτιά ώστε να μιλάμε σήμερα για το διαυγές αναπηρικό κίνημα έχοντας ξεφύγει από εκεί που κοινωνικές νόρμες και νοοτροπίες μας είχαν τοποθετήσει. Πλέον από τη Λάρισα ξεκινά μια εκστρατεία ώστε η Διεθνής Σύμβαση,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAη οποία δεν είναι διακήρυξη, αλλά νομικά δεσμευτική σύμβαση κυρωμένη από 164 χώρες, να γίνει επιτέλους κίνημα όλων».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων την Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΩΛ, από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάση, που βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία σε περίοδο Οικονομικής Κρίσης».

Μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας περιλαμβάνονται ακόμη οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Νεάπολης – Συκεών κ.κ. Γ. Μαρινάκης και Σ. Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αν. Χαροκόπος, καθώς και στελέχη της ΕΣΑμεΑ., ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ράλλης Τσιουλάκης και οι τοπικοί βουλευτές κ.κ Κόκκαλης, Μπαργιώτας και Κέλλας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Β. Κόκκαλη, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσπάθεια εξορθολογισμού των αδικιών, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάργηση της επανεξέτασης για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και την πρόσβαση ΑμεΑ στα μηχανήματα ΑΤΜ, όπως και του Κ. Μπαργιώτα που περιέγραψε μια πολιτεία «εχθρική απέναντι στα ΑμεΑ».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφουγκραζόμενη τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών οφείλει να μεταφέρει τα μηνύματα στην κεντρική εξουσία», υπογράμμισε ο κ. Τσιουλάκης, με το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να αναφέρεται στις υποστηρικτικές δομές και προσπάθειες του δήμου τονίζοντας πως «αναπηρικό και αυτοδιοικητικό κίνημα πρέπει επιτέλους να συναντηθούν», με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό να εστιάζει σε «συνεργασία και οργάνωση σχεδίου για την επίτευξη των στόχων».

Τέλος ο βουλευτής Λάρισας Χρ. Κέλλας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «πέρα από την οικονομική κρίση, όλα είναι θέμα δομής αλλά και νοοτροπίας που έχει αναπτυχθεί, διότι στην ουσία ως λαός δεν σεβόμαστε έμπρακτα τη διαφορετικότητα».

Σημειώνεται ότι το συνέδριο που φιλοξενείται στη Λάρισα υποστηρίζεται από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ