Αναφορά προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με θέμα την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις αυτόματες ταμειοληπτικές μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών, απέστειλε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναδεικνύοντας έτσι ένα τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες με αναπηρία.
Ολόκληρη η αναφορά του Λαρισαίου πολιτικού:
Στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στο άρθρο 9, θεσπίζεται η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ και ειδικότερα τα κράτη – μέλη, για να επιτρέψουν στα ΑμεΑ να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στα ΑμεΑ πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στην ενημέρωση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφοριών, και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Αυτά τα μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση και εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών στην προσβασιμότητα, ισχύουν μεταξύ άλλων, για να διασφαλιστεί ότι ιδιωτικοί φορείς που προσφέρουν εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ.
Με δεδομένο ότι η πολιτεία μας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη συμμετοχή των ΑμεΑ στο κοινωνικό – οικονομικό γίγνεσθαι της ζωής της χώρας, είναι αναγκαία η προσαρμογή και των κτιρίων που στεγάζουν Υπηρεσίες ή επιχειρήσεις με οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα όπως είναι τα υποκαταστήματα των Τραπεζών. Τέτοια ιδρύματα έχουν υποχρέωση, η οποία πηγάζει επιπλέον και από το ηθικό τους χρέος απέναντι στους πελάτες τους, να προσαρμόσουν τους χώρους τους, στους οποίους είναι εγκαταστημένες οι αυτόματες ταμειοληπτικές μηχανές (ΑΤΜ) ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες, αλλά και εύχρηστες για τους ΑμεΑ.
Δυστυχώς όμως και σε όσες περιπτώσεις έχει αρχικά «εξασφαλιστεί» η προσβασιμότητα ενός ΑΤΜ, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την απρόσκοπτη και ασφαλή συναλλαγή των συμπολιτών μας που είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, αφού λόγω της κινητικής τους αναπηρίας κινούνται σε χαμηλό επίπεδο και αδυνατούν παντελώς να το φτάσουν. Έτσι οι συμπολίτες μας σε αναπηρικά αμαξίδια, ακόμη κι όταν τελικά φτάνουν στο ΑΤΜ δεν έχουν καμία δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν, αφού ο προσανατολισμός της οθόνης δεν τους επιτρέπει καν να διαβάσουν τα μηνύματα, ούτε φτάνουν να χειριστούν τα πλήκτρα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ακολουθήσουν τα απαιτούμενα για τη συναλλαγή βήματα και στο τέλος να εγκαταλείπουν και να αναζητούν στο εσωτερικό του τραπεζικού καταστήματος τη βοήθεια των υπαλλήλων. Και βέβαια ουδέν λόγος για τους τυφλούς, που χρειάζονται φωνητικές επιλογές στα εν λόγω μηχανήματα.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι δεν αρκεί η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ένα ΑΤΜ, το οποίο όμως δεν είναι το ίδιο «προσβάσιμο», με την έννοια της δυνατότητας χρήσης των υπηρεσιών που παρέχει. Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει μία μπάρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ένα μηχάνημα που τα άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια δεν φτάνουν να χρησιμοποιήσουν.
Σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά την εν λόγω αναφορά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι είναι απαραίτητη η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών μέσω των ΑΤΜ σε άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς, που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.