Σ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΣΕ Μ. ΜΠΟΛΑΡΗ: ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΣΑ ΕΙΠΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Ανοιχτή Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη , με την οποία ζητά να ισχύσουν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε μαζί του για το θέμα του παγετού απέστειλε ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Στ. Ροντούλης.

Στην επιστολή τονίζονται τα παρακάτω:

“Αγαπητέ Υπουργέ,

Η συνάντηση που είχαμε, προ ημερών, στο γραφείο σας, παρουσία εκπροσώπων αγροτών του Τυρνάβου, κατέληξε σε έναν κοινό τόπο, μια συμφωνία κυρίων δηλαδή, που εσείς ο ίδιος εκφράσατε ως ακολούθως:

«Εάν αποδειχθεί με επίσημα κλιματικά δεδομένα η ύπαρξη παγετού  στον Τύρναβο κατά  τις πρώτες πρωινές ώρες  της 26ης Μαρτίου 2016, ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος, βάσει του Κανονισμού του, να αποδεχθεί τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο και, συνεπώς, να παράσχει στους παραγωγούς τις αντίστοιχες αποζημιώσεις».

Η τοποθέτηση σας αυτή εγκαρδίωσε τους πληγέντες παραγωγούς, οι οποίοι μάλιστα, επιστρέφοντας στις περιοχές τους, προχώρησαν σε ευμενή σχόλια περί της πολιτικής σας ορθοφροσύνης στα τοπικά ΜΜΕ, πεισθέντες στην ειλικρίνεια των λόγων σας.

Δυστυχώς, όμως, λίγες ημέρες μετά, εντός της βουλής και σε διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός κ. Αποστόλου εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στους παγετόπληκτους αγρότες, υποστηρίζοντας:

«Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδκών, η καρπόπτωση οφείλεται σε αίτια που δεν μπορεί να καλύψει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ»!

Εμφανώς, υφίσταται μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής σας θέσης και των απόψεων του κ. Υπουργού. Μια διαφορά, θα έλεγα ορθότερα μια διάσταση απόψεων, που κυριολεκτικά προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις  στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος δικαίως εκλαμβάνει ως δεδομένο το πρωτογενές αίτιο του παγετού για την ανείπωτη καταστροφή των καλλιεργειών του, καθώς η πεποίθησή του αυτή εδράζεται επί των επισήμων κλιματολογικών μετρήσεων που προέρχονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι επίσημες μετρήσεις της ΕΜΥ, τις οποίες βεβαίως επισυνάπτω στην επιστολή μου, πιστοποιούν αναντίρρητα την ύπαρξη παγετού, καθώς σημειώνουν ελάχιστη θερμοκρασία -1.4 °C.

Τούτου δοθέντος, φρονώ ότι η διχοστασία μεταξύ υμών και του κ. Υπουργού θα πρέπει να αρθεί προς όφελος των αγροτών, πόσο μάλλον όταν αυτό επιτάσσει η κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα που στηρίζεται σε ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα, όπως άλλωστε συνάγεται και από τη γνωμάτευση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, την οποία επίσης επισυνάπτω στην επιστολή μου.

Πιστεύω, επειδή, γνωρίζω τον χαρακτήρα σας, ότι θα υπάρξει προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου να αρθεί μια αδικία εις βάρος των ανθρώπων που νυχθημερόν κοπιάζουν στην ελληνική ύπαιθρο υπό αντίξοες συνθήκες εργασίας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ