ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες «φιλοξενίας» προσφύγων στο Κουτσόχερο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Περίπου 800 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διαβιούν στοιβαγμένοι σε σκηνές στον τελείως ακατάλληλο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου πλησίον της Μάνδρας (Κουτσόχερο), έξω από τη Λάρισα. Επί πλέον, ο χώρος είναι επικίνδυνος λόγω της άμεσης γειτνίασής του με ενεργό λατομείο. Παρόλα τα προβλήματα ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου, η κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση οικίσκων από την Ερυθρά Ημισέληνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προγραμματίζει να μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Τα προβλήματα διαβίωσης είναι πολλά και ιδιαίτερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες, η διαβίωση καθίσταται ανυπόφορη, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Έτσι οξύτατο και επικίνδυνο για τη ζωή τους είναι το πρόβλημα της εμφάνισης στον καταυλισμό (ακόμα και σε σκηνές) φιδιών και σκορπιών. Δεν υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη, ούτε καταγραφή των χρονίως πασχόντων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι υποδομές υγιεινής (ντους, τουαλέτες) αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου, ακόμη και οι υπάρχουσες, χρειάζονται επισκευή.

Η σίτιση που παρέχεται μέσω των δύο εταιρειών κέτερινγκ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, δεν είναι καλής ποιότητας, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς κ.ά.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για διενέργεια εμβολιασμού των παιδιών, ούτε για τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό, ενώ κυρίαρχο αίτημά τους αποτελεί η προώθησή τους σε άλλες χώρες επιλογής τους και ο απεγκλωβισμός τους από την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την άσκηση των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας (άσυλο ή επικουρική προστασία, οικογενειακή επανένωση) για όλους τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ασφαλείς, ανθρώπινες, υγιεινές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συγκεκριμένα:

1)     Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, δίπλα σε ενεργό λατομείο, σε άλλον, ασφαλή, κατάλληλο και στεγασμένο χώρο.

2)     Να παρθούν μέτρα – παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι (ερπετά κ.ά), να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής.

3)     Να διενεργηθούν άμεσα εμβολιασμοί στα παιδιά και να εξασφαλιστεί υγειονομική κάλυψη όλο το 24ωρο, με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.

4)     Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

5)     Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους στην πόλη της Λάρισας.

6)     Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com