«ΜΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ 2ο Δ.Σ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Η θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης ανεβάζει το έργο της Άλκης Ζέη “Ματίας ο Πρώτος” (ελεύθερη διασκευή από το μυθιστόρημα του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ) την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 19:30 στο Aμφιθέατρο του Λυκείου Γιάννουλης.

Ο Κόρτσακ υποστήριζε τη χειραφέτηση του παιδιού, την αυτοδιάθεσή του, τον αυτοπροσδιορισμό και το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Υποστήριζε πως «ένα παιδί συσχετίζεται και κατανοεί όπως ένας ενήλικος, μόνο που δεν έχει ακόμα τις ίδιες εμπειρίες». «Δεν είναι παιδιά – είναι άνθρωποι», έλεγε.

Σε αυτό το βιβλίο, που τόσο ωραία διασκεύασε για το θέατρο η σπουδαία Άλκη Ζέη, τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία.

“’Ό,τι μας απαγορεύουν, εκείνοι το κάνουν. Εμείς για όλα πρέπει να ρωτάμε τους μεγάλους, εκείνοι μας ρωτούν για τίποτα; Μας λένε: ‘Όταν μιλούν οι μεγάλοι, τα παιδιά σωπαίνουν. Γιατί δηλαδή; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Δεν έχουμε γνώμη; Δεν έχουμε απόψεις; Δεν έχουμε δικαιώματα;”

Όταν πεθαίνει ο βασιλιάς μιας φανταστικής χώρας, ο ανήλικος γιος του Ματίας ανεβαίνει στο θρόνο. Νοσταλγεί να παίξει μ’ ένα φίλο. Λαμβάνοντας μέρος στον πόλεμο, ο Ματίας επιδιώκει την ειρήνη. Μια κυβέρνηση από παιδιά υποχρεώνει τους γονείς να ξαναγίνουν μαθητές. Όμως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά…

Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος θα κάνει κουμάντο. Αλλά να συνεννοηθούμε, να αγαπηθούμε, να ζήσουμε όμορφα. Ή όπως λένε στα παραμύθια… κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη… Αντί εισιτηρίου συλλέγονται τρόφιμα για τους άπορους συμπολίτες.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Καρυδάκη και τη φροντίδα του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου.

Παίζουν τα παιδιά:

Ματίας: Μιχάλης Θάνος

Τίτος: Λαμπρινή Σβάρνα

Κάρολος: Έλια Βουβουσιώτη

Φάφας: Αναστάσης Μιχαλούδης

Κική: Έλλη Χαραλάμπους

Υπουργός Εσωτερικών, Ρόζα: Μαρίνα Φουνταρλή

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ιωάννα Ευθυμιάδη

Υπουργός Άμυνας, Μαμά Κική: Δέσποινα Αλεξίου

Υπουργός Οικονομικών: Ειρήνη Μπατσίλα

Υπουργός Παιδείας, Περαστική: Χριστίνα Κωσταβέλλα

Εφημεριδοπώλης Α΄, Γιαγιά Καρολίνα: Παναγιώτα Γαλάνη

Εφημεριδοπώλης Β΄, Μαμά Φάφα: Μαρτίνα Βουβουσιώτη

Εφημεριδοπώλης Γ΄, Μπαμπάς Τίτος: Γιάννης Ούτος

Στρατηγός, Δασκάλα: Δέσποινα Αραπατσάνη

Στρατιώτης: Κωνσταντίνος Ζεμπελτζής

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ