ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου με θέμα: Ελληνικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης  ΠΟΠ «Φέτα» και «Ελιά Καλαμάτας» κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Εύη Χριστοφιλοπούλου

Στην ερώτηση αναφέρουν:

«Η κατοχύρωση της ελληνικής παραγωγής φέτας, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με το όνομα   «ΦΕΤΑ»,  αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ιδιαίτερο πλεονέκτημα για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Οι συνθήκες παραγωγής και η ξεχωριστή ποιότητά της επιβραβεύονται από την προτίμηση των καταναλωτών στην χώρα μας και στο εξωτερικό.

Πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της Διαταλαντικής Συμφωνίας και της Συμφωνίας με την Νότια Αφρική θα προστατευθεί η ελληνική  «ΦΕΤΑ» ως ΠΟΠ προϊόν από τις απομιμήσεις που παράγονται και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως ο Καναδάς ή Νότια Αφρική κατά την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών. Όμως το τελευταίο διάστημα ήλθαν στο φως δημοσιεύματα αλλά και επιστολές από φορείς των κτηνοτρόφων ότι σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται  για την προστασία της «ΦΕΤΑΣ»  από το περιεχόμενο  των σχεδίων των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν.

Επίσης όμοια προβλήματα δημιουργούνται και για ένα άλλο εξαιρετικό ΠΟΠ ελληνικό προϊόν με διεθνή αναγνώριση, ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας».

Τα δύο προϊόντα, ΠΟΠ ΦΕΤΑ και Ελιά Καλαμάτας,  θεωρούνται εμβληματικά προϊόντα, ταυτισμένα με τη διατροφική παράδοση και τη γαστρονομία της χώρας μας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιο στάδιο ευρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες που αφορούν τα εν λόγω ΠΟΠ προϊόντα;
  2. Με ποιόν τρόπο και ποιές συμμαχίες θα υπερασπισθεί η Ελληνική Κυβέρνηση τα σημαντικά αυτά ποιοτικά προϊόντα, για τους παραγωγούς, την μεταποίηση και τις εξαγωγές και πώς θα προστατεύσει την Ελληνική οικονομία στην κρίσιμη αυτή φάση από κίνδυνους απώλειας εισοδημάτων;»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ