ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο Φαρσάλων, επειδή όπως αναφέρει με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων, αποφάσισε να εφαρμόσει το απαράδεκτο μέτρο της «Λευκής Νύχτας», την Παρασκευή 3 Ιούνη 2016.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Ο Εμπορικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων, με πρόσχημα την τόνωση της τοπικής αγοράς διοργανώνει για 1η φορά  την «Λευκή Νύχτα», μια βραδιά κατά την οποία τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ και με το κίνητρο των προνομιακών τιμών για τους καταναλωτές, θα αναγκάσει δεκάδες εμποροϋπαλλήλους της πόλης να δουλέψουν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η βραδιά θα μετατρέψει σύμφωνα με τους ίδιους την πόλη σε μία «γιορτή» για τους επισκέπτες, αλλά και σε μία κόλαση για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο, για τους  εργαζόμενους στο εμπόριο να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους των Φαρσάλων να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ήδη η ζωή του εργατοϋπαλλήλου έγινε ακόμα πιο δύσκολη με τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που τσακίζουν ακόμα περισσότερο την εργατική λαϊκή οικογένεια. Ας μη βάλουμε πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή μας. Να μη νομιμοποιήσουμε τα μέτρα που μας γυρνάν έναν αιώνα πίσω, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Άλλωστε, δεν είναι οι ώρες που μας λείπουν για τα ψώνια, αλλά τα χρήματα, οι δουλειές, η σταθερή και μόνιμη εργασία. Ας μας πουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Ελασσόνας, που τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν κι αυτοί το ίδιο μέτρο, τι αποκόμισαν από αυτό; Τι έδειξαν τα στοιχεία, ότι ο τζίρος των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας αυξήθηκε; Έλυσαν το πρόβλημά τους οι μικροί έμποροι της Ελασσόνας και του Τυρνάβου με το να ανοίξουν τα μαγαζιά τους μεταμεσονύκτια;

Καλούμε και τους μικρούς εμπόρους της πόλης των Φαρσάλων να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί  γνωρίζουν πολύ καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.

Οι Φαρσαλινοί και οι Φαρσαλινές, πρέπει να πάρουν θέση για αυτήν την εξέλιξη. Πρέπει να έχουν λόγο για το πόσες ώρες θα δουλεύουν οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους. Να καταδικάσουν την στάση του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων και της Δημοτικής Αρχής. Να μην επιτρέψουν να καθιερωθεί η δουλειά μέρα – νύχτα, όλη την εβδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ