Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η τοποθέτηση της παράταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Η Δημοτική Αρχή για άλλη μια φορά ακολουθεί μια τακτική που χαρακτηρίζει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού: βάζει μπροστά  ένα υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα αλλά όχι για να το φωτίσει, να ενημερώσει, να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα μονοπώλια, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που διαχειρίζεται την εξουσία τους

και τις διεθνείς τους συμμαχίες, , αλλά για να συσκοτίσει την ουσία, να βγάλει λάδι το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν. Να παγιδέψει το εργατικό κίνημα στις συμπληγάδες ανταγωνισμών και αντιθέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα τους.

Κατά τη γνώμη μας δεν είναι τυχαίο ότι χρονικά συμπίπτει με την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της με τα δύο νομοσχέδια-λαιμητόμους που φέρνει στη βουλή και εξοντώνουν τις λαϊκές οικογένειες: το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Πράγματι  η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), η “Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών” (TiSA), η Εταιρική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά CETA   η Εταιρική Συμφωνία χωρών του Ειρηνικού (TTP) είναι πολύ σοβαρές συμφωνίες που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους. Άλλες από αυτές (λχ η TisA) έχουν ήδη καταληχθεί και συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, άλλες βρίσκονται ακόμα στη φάση της διαπραγμάτευσης

Επιδιώκουν να άρουν κάθε εμπόδιο στην επέκταση της δράσης των μονοπωλίων.  Δεν είναι τυχαίο ότι η Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αποκαλέσθηκε «οικονομικό ΝΑΤΟ». Οι συμφωνίες αυτές σαρώνουν εργασιακά δικαιώματα κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ασφάλειας, της διατροφικής ασφάλειας, του περιβάλλοντος, που υποτάσσονται στην επιδίωξη της μέγιστης κερδοφορίας των ευρωενωσιακών και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται σφοδρά για τον έλεγχο των πλήρως απελευθερωμένων αγορών. Υπηρετούν την ανάγκη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για διείσδυση σε νέες αγορές, παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο και παραδίδοντας βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η Υγεία, η ύδρευση κλπ, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων, σχετίζεται άμεσα με την αναδιάταξη του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων και των συμμαχιών τους. Για αυτό και χαρακτηρίζονται από οξύτατες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς . Δεν είναι  για παράδειγμα τυχαίο ότι ακόμα και οι 2 βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ σήμερα τάσσονται κατά της TPP – όχι φυσικά γιατί είναι προοδευτικοί ή επειδή προτείνουν φιλολαϊκή πολιτική

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να την απορρίψουν, να ξεσηκωθούν κατά αυτών των αντιλαϊκών συμφωνιών  και του συστήματος που τις γεννά. Να βάλουν στο στόχαστρό τους την κερδοφορία των μονοπωλίων, τις κυβερνήσεις –και την ελληνική- τις λυκοσυμμαχίες της  ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Έχουν υποχρέωση να γυρίσουν την πλάτη τους, σε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τους λαούς ότι δήθεν τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούν να μετατραπούν σε φιλολαϊκές.  Να απαντήσουν αποφασιστικά σε όσους επιχειρούν και με την αφορμή αυτή να αθωώσουν την πολιτική της ΕΕ. Στους σοσιαλδημοκρατες και οπορτουνιστές αστέρες της εξαπάτησης, που αλλού ζητάνε την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και σε άλλες ανησυχούν γιατί κινδυνεύουν τα πρότυπα υπηρεσιών της ΕΕ . Που επιδιώκουν ακόμα οι λαοί, να αποδεχθούν την απελευθέρωση της αγοράς, με πρότυπο την αντεργατική βαρβαρότητα της ΕΕ.

Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύεται και η δημοτική αρχή. Με το ψήφισμα που καταθέτει σηκώνει ντόρο πολύ για να ζητήσει…βελτιώσεις σε ληστρικές συμφωνίες. Γιατί, τι άλλο είναι τα δήθεν αιτήματα πως

«Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.»

-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωση τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών.

-Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη του στις δυνάμεις που θέλουν να τον στοιχίσουν πίσω από τις σημαίες των εκμεταλλευτών του, να εντείνει την πάλη του για να ανατραπούν αυτές οι συμφωνίες, μαζί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ