ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΟ dt!

Οι ασθενείς ανακτούν την ικανότητα να περπατούν, να μιλούν και να έχουν μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή, με μια μόνο νύχτα στο νοσοκομείο και μόνο με τοπική αναισθησία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα –γιατί περί αυτής πρόκειται- φάνηκε να λειτουργεί ακόμη και τρία χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο – πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Δεκαοκτώ ασθενείς υποβλήθηκαν στη διαδικασία σε μια αρχική δοκιμή – με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Παρά το μεγάλο διάτημα μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και θεραπείας, οι 18 ασθενείς στην πιλοτική δοκιμή έδειξαν αυξανόμενη βελτίωση τους 12 μήνες που παρακολουθούνταν μετά την επέμβαση.

Σχεδόν οι μισοί παρουσίασαν «κλινικά σημαντικά» αποτελέσματα – που σημαίνει οτι η διαδικασία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής τους.

Μια ασθενής που βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα, και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει σωστά τα πόδια της, κάνει πλέον jogging.

Μια άλλη γυναίκα, εντελώς παράλυτη εκτός από τη χρήση του αριστερού της αντίχειρα, έχει ανακτήσει την ικανότητά της να περπατά.

Η θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ αποτελεσματική, επειδή ενεργοποιεί την ταχεία αναγέννηση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που καταστρέφονται κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί χθες βράδυ τόνισαν ότι είμαστε αρκετά χρόνια μακριά από τη στιγμή που η θεραπεία θα διατίθεται σε όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο – γιατί προς το παρόν απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές ώστε να αποδειχθεί ότι η διαδικασία είναι απόλυτα αποτελεσματική.

Το πείραμα που έχει συσταθεί σκόπευε μόνο να αποδείξει ότι η θεραπεία είναι ασφαλής – πράγμα που έκανε – αλλά οι 18 ασθενείς δεν είναι αρκετοί για να αποδείξει ότι θα είναι αποτελσματική σε όλους τους ανθρώπους.

Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει τις δοκιμές για να αναπαράγει τα αποτελέσματά της σε μεγαλύτερη κλίμακα, και αν αυτές πετύχουν, η τεχνική έχει μεγάλες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή χιλιάδων ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές έδωσαν τα ποτελέσματά τους στη δημοσιότητα χθες το βράδυ στο ιατρικό περιοδικό Stroke.

dailymail.co.uk

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ