ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ)

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, ότι είναι πολιτική απόφαση και θα υλοποιηθεί, εντός του 2016, η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αποτελεί, σύμφωνα με την άποψη των μελών του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ, κενό γράμμα και αυτοαναιρούμενη δήλωση δεδομένου ότι:

Παρά το γεγονός   ότι όλες σχεδόν οι πλευρές, μεταξύ των οποίων, οι Υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  δέχονται ότι οι συγχωνεύσεις παρήγαγαν μόνο αρνητικά αποτελέσματα και είναι άμεση ανάγκη να καταργηθούν , η όποια παρέμβαση , θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των τροϊκανών και των δυνάμεων κατοχής, γεγονός που και ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε.

Η επίκληση δήθεν της ανάγκης για μια συνολική μελέτη της κατάστασης όλων των συγχωνευμένων Νοσοκομείων από την οποία θα προκύψει μία συνολική πρόταση για τις συγχωνεύσεις – διασυνδέσεις των Νοσοκομείων της χώρας αποσκοπεί στην καθυστέρηση και αναστολή των αυτονομήσεων και στην καταστολή των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Το μέτρο των διασυνδέσεων – συγχωνεύσεων  επιβλήθηκε από την τρόικα (θεσμούς- sic),στοχεύει στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση και διάλυση της Δημόσιας Υγείας της χώρας, περιγράφεται σαφώς στα μνημόνια και είναι γνωστό ότι αποτελεί κεντρική επιλογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πώς λοιπόν το μέτρο που οι ίδιοι επέβαλαν και αποτελεί κεντρική τους πολιτική επιλογή θα δεχτούν να το πάρουν πίσω?

Θεωρούμε ότι η όποια αναβολή σε σχέση με την αυτονόμηση του Νοσοκομείου μας και η καθυστέρηση των άμεσα αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού, προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων υλικών και βελτίωσης των ξενοδοχειακών  υποδομών είναι η χαριστική βολή εναντίον του νοσοκομείου μας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι τίποτα δεν χαρίζεται,  ιδιαίτερα από παραδομένες μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά όλα κερδίζονται στο στίβο των αγώνων, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τα σωματεία των Υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων σε γενικό ξεσηκωμό προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία σύγκλισης Πανθεσσαλικής σύσκεψης των συνδικάτων των Υγειονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ