Η ΛΑΡΙΣΑ ΧΩΡΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Κατσουράκης, διευθυντής του Οδοντιατρικού τμήματος στο ΓΝ Λάρισας*

Την έκπληξη του εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος, κατά την διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο ΓΝ Λάρισας, όταν πληροφορήθηκε ότι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δεν υπάρχει ούτε ένας Οδοντίατρος στην Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Δεν υπηρετούν δηλαδή Οδοντίατροι σε κανένα Κέντρο Υγείας ούτε σε Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ. Ότι για τους κατοίκους του Νομού υπάρχουν μόνο τρεις Οδοντίατροι (και σύντομα δύο, γιατί εγώ ήδη υποβάλλει την παραίτηση μου από το ΕΣΥ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι τρεις αυτοί Οδοντίατροι είναι επιφορτισμένοι και με την υποχρέωση της παροχής περίθαλψης των ΑμεΑ σε όλη τη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας με πολλά χειρουργεία με Γενική Αναισθησία στο ενεργητικό τους, με αντιμετώπιση ασθενών με προβλήματα γενικής υγείας όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς καρδιοπαθείς κλπ που είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με εξέταση και αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρά προβλήματα του στόματος από όλη τη Θεσσαλία (στο Στοματολογικό ιατρείο), με νοσηλεία σοβαρών οδοντογενών αποστημάτων, με εξέταση και εκτίμηση Γναθοχειρουργικών περιστατικών μιας που και η Γναθοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό έχει μείνει με μόνο δύο γιατρούς και δεν εφημερεύει καθημερινά.

 
Δεν τα γνώριζε όλα αυτά είπε ο Υπουργός. Και καλά αυτός δεν τα γνώριζε, γιατί στην Αθήνα με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υγεία που να τα μαθαίνει όλα. Οι εδώ όμως διορισμένοι από την Κυβέρνηση του τα γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου εδώ και μήνες να φωνάζω για την παντελή απουσία πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης στη Λάρισα, σε πολλές ημερίδες, στον τύπο στην περιφέρεια σε συσκέψεις, σε συναντήσεις με τους ιθύνοντες της 5ης ΥΠΕ και έχω κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις.
Μην πουν ότι δεν γνώριζαν και αυτοί….. Και δεν ήταν οικονομικό το θέμα. Υπήρχε τρόπος να γίνει κάτι . Δεν χρειάζονταν προσλήψεις άμεσα. Μπορούσαν οι δύο Οδοντίατροι που υπηρετούν στην περιφέρεια χωρίς Οδοντιατρείο να αποσπασθούν προσωρινά σε ένα Οδοντιατρείο του ΠΕΔΥ Λάρισας, Ή να γίνουν αποσπάσεις προσωρινά από άλλη μονάδα του ΠΕΔΥ που υπηρετούν αρκετοί Οδοντίατροι. Δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι ότι στο ΠΕΔΥ Λάρισας υπηρετεί οδοντοτεχνίτης χωρίς Οδοντιάτρους?
Είναι απλό. αλλού είναι το θέμα . Υπάρχει παντελής αδιαφορία για την Οδοντιατρική περίθαλψη από όλους Η Οδοντιατρική θεωρείται πολυτέλεια στις μέρες μας. Για Οδοντιατρική περίθαλψη το 2015 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε σε όλη την Ελλάδα 2 εκατομμύρια ευρώ για οδοντιατρική και 1,5 εκατομύρια ευρώ για επιδόματα αεροθεραπείας …. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τι χρήματα δαπανούν οι Έλληνες από την τσέπη τους για Οδοντιατρική περίθαλψη.
Είναι 1 δις ευρώ περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι Έλληνες ασφαλισμένοι παρόλα αυτά στα χρήματα που πληρώνουν για περίθαλψη ένα ποσοστό πρέπει να πηγαίνει και για Οδοντιατρική περίθαλψη. Και ας μην βλέπουμε μόνο την οικονομική διάσταση του θέματος. Η στοματική υγεία των παιδιών μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Το 80% των παιδιών άνω των 15 ετών έχει τερηδόνα. Τα 3/4 των παιδιών μέχρι 5 ετών δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Πάνω από 60% των παιδιών έχουν οδοντιατρικές ανάγκες που δεν θεραπεύονται. Για όλα αυτά λοιπόν κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Ως εδώ ήταν λοιπόν. Εγώ βαρέθηκα. Κουράστηκα να αγωνίζομαι καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες , να προσπαθώ να παρέχω αυτά που μπορώ. Δεν μας υπολογίζετε κύριοι , εντάξει , το πήρα το μήνυμα. Ευχαριστούμε φεύγουμε. Φεύγω όμως με το κεφάλι ψηλά γιατί όλα αυτά τα χρόνια έκανα ότι μπορούσα με τα μέσα που είχα για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου στον Τομέα που ήξερα.
Και όταν δεν είχαμε τα μέσα πάλι φροντίσαμε και ζητήσαμε βοήθεια , γιατί το κράτος πάλι αδιαφορούσε ή δεν μπορούσε, από το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» το οποίο αναγνώρισε τις προσπάθειες μας και μας προσέφερε βοήθεια αγοράζοντας καινούριο εξοπλισμό για το Οδοντιατρικό Τμήμα του ΓΝΛ και την Μονάδα ΑμεΑ. Εκεί τότε τρέξανε οι «Υπεύθυνοι» να φωτογραφηθούν μπροστά στο Οδοντιατρείο στο οποίο όσο καιρό εμείς προσπαθούσαμε αυτοί κωλυσιεργούσαν. Καμιά ντροπή.
Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.
*Ο Μ. Κατσουράκης είναι επίσης Γραμματέας ΕΙΝΚΥΛ Εκπρόσωπος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ