ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Απασχολημένοι από το 2012 με το κυνήγι των οροθετικών, οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και τα στελέχη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) δεν… προλάβαιναν, όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών, να σκύψουν στα πεπραγμένα του δικού τους οίκου,

που από φορέας υγείας είχε μετατραπεί ήδη πολύ πριν από το 2012 σε παραμάγαζο ρουσφετιού, διαπλοκής, σπατάλης και αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα τα δεκάδες εκατομμύρια που εισέπραττε ο φορέας από το δημόσιο ταμείο να λοξοδρομούν για να γίνουν αρωγοί όχι στην υγεία των πολιτών, αλλά στον πλουτισμό των επιτήδειων.

Εχει ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για το κακούργημα της απάτης ο πρώην γενικός διευθυντής Θ. Παπαδημητρίου, ενώ παραπέμπονται και τα 16 μέλη της πρώην διοίκησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με αφορμή σκανδαλώδεις διαφημιστικές δαπάνες για «έκτακτα» περιστατικά, όπως η συνηθισμένη εποχική γρίπη, για «μεταδοτικά» νοσήματα όπως ο καρκίνος, για διαφήμιση των γενοσήμων φαρμάκων (επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη), που δεν εμπίπτουν σε καμία περίπτωση στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, και κυρίως για τα ποσά που χορηγήθηκαν σε ΜΜΕ όταν όλες οι καμπάνιες μπορούσαν να γίνουν δωρεάν ως κοινωνικά μηνύματα.

Η έκθεση-κόλαφος

Εύλογα αναρωτήθηκε ο αν. υπουργός Π. Πολάκης στη Βουλή: «Ποιος έκανε κακούργημα, αυτός που από το 2012-2014 ως πολιτικός προϊστάμενος επέτρεψε στο ΚΕΕΛΠΝΟ να σπαταλήσει 3,5 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα διαφημιστικής δαπάνης με απευθείας αναθέσεις σε μια σειρά ΜΜΕ της χώρας, για να έχει πειθήνια όργανα υπεράσπισης των μνημονίων, ή εμείς, που για πρώτη φορά βάλαμε το ΚΕΕΛΠΝΟ να πάρει κόσμο με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ; Οι διορισμοί γίνονταν με μπιλιετάκια υπουργών και βουλευτών και τους το χαλάσαμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Το πόρισμα των 106 σελίδων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων παραδόθηκε στα τέλη Μαΐου από τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και ίσως αποτελεί τον μοναδικό πλήρη έλεγχο από την ίδρυση του φορέα. Ηδη τα βασικά συμπεράσματά του έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την ανάλογη… βαρύτητα από το κάθε Μέσο.

Ο φορολογούμενος πολίτης διαχρονικά πλήρωσε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ σε έναν φορέα Υγείας που είχε στόχο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία αλλά στην πορεία έγινε το παραμάγαζο των εκάστοτε διοικήσεων και των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υγείας.

Ενα αναλυτικό και άκρως διαφωτιστικό ρεπορτάζ για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις διασυνδέσεις του με πρόσωπα της εξουσίας, το πάρτι με το δημόσιο χρήμα που δινόταν χορηγία σε ΜΜΕ, σε δημοσιογράφους και σε κάθε λογής παρατρεχάμενο επιχειρηματία, παρουσίασε πρόσφατα το περιοδικό «Hot Doc» (τεύχος 102).

Σήμερα υπάρχει αναλυτικό τρισέλιδο ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών.
efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ