STOP BULLYING! : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ΟΥ Δ. Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, έγιναν μικροί δημοσιογράφοι γράφοντας άρθρα για το σχολικό εκφοβισμό, μετά τη συλλογή και μελέτη σχετικών κειμένων.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες και χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη και χωρίς πρόκληση παρενόχληση, κάποιου παιδιού, το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αναφέρεται δηλαδή στη χρήση βίας μεταξύ συμμαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με σκοπό να προκληθεί πόνος, φόβος ή αναστάτωση στο θύμα.

To φαινόμενο αυτό προβλημάτισε έντονα τους μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό.  Το έναυσμα δόθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Διαχείριση του θυμού και των σχολικών συγκρούσεων» που υλοποιήθηκε στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και εμπλουτίστηκε με τις παρεχόμενες δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών στις αντίστοιχες ώρες διδασκαλίας της Πληροφορικής.  Με συντονίστρια την εκπαιδευτικό ΤΠΕ του σχολείου, κα Χριστίνα Κουτάλου, οι μαθητές μελέτησαν τα διαφορετικά είδη του σχολικού εκφοβισμού και ενημερώθηκαν για το πως μπορούν να αντιδρούν μπροστά σε αυτά.

Συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες, αλλά και τις προσωπικές τους σκέψεις σε ένα θεματικό τεύχος εφημερίδας που τη βάπτισαν «4th Press». Η κ. Αλεξάνδρα Διψάνα, εκπαιδευτικός των εικαστικών του σχολείου, φιλοτέχνησε το εξώφυλλο. Η εφημερίδα εκδόθηκε και προωθήθηκε στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου.

efimerida 004Τέλος, οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Σαρχώση, του απέδωσαν την εφημερίδα τους και του υπενθύμισαν πως «το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού λαμβάνει καθημερινά ανησυχητικές διαστάσεις, γιγαντώνεται και αυτή η εφημερίδα αποτελεί πρόταση των μικρών μαθητών για προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισής του και από την πλευρά του δήμου για τη νέα σχολική χρονιά». Ο κ. δήμαρχος υποσχέθηκε στα παιδιά να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις τους και να προγραμματίσει καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού για τη νέα σχολική χρονιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ