Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΣΕ ΒΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Την ανησυχία της δημοτικής αρχής του δήμου Τεμπών και της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στο στρατόπεδο Ζώγα στο Κυψελοχώρι, μεταφέρει με την επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος. Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Κύριε υπουργέ,

Μόλις χτες πληροφορηθήκαμε την πρόθεση εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο «Ζώγα» του Δ. Διαμερίσματος Κυψελοχωρίου του Δ. Τεμπών. Ταυτόχρονα κατατέθηκε και αίτηση υδροδότησης του Στρατοπέδου από την 735 Διεύθυνση Στρατηγικών έργων- τμήμα μελετών προς τη ΔΕΥΑ.

Σίγουρα γνωρίζετε την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση που επέδειξε ο Δήμος μας και οι δομές του στη φιλοξενία χιλιάδων μετακινούμενων προσφύγων την κρίσιμη περίοδο του Φεβρουαρίου όταν και το προσφυγικό ζήτημα ήταν σε έξαρση.

Η ίδια ευαισθησία σας βεβαιώνουμε ότι μας διακατέχει και τώρα αλλά για την επιλογή της-έστω προσωρινής- μετεγκατάστασης, όπως φημολογείται, στο εν λόγω στρατόπεδο σας παραθέτουμε τους εξής προβληματισμούς:

  1. Το στρατόπεδο «Ζώγα» βρίσκεται σε μία στρατιωτικά ευαίσθητη περιοχή καθώς πολύ κοντά βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών και εκφράζονται ανησυχίες τόσο για το ενδεχόμενο κλοπών όσο και για την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Η επάρκεια σε νερό είναι προβληματική καθώς μόλις και μετά βίας καλύπτεται το Δ.Δ. Κυψελοχωρίου. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι η δυναμικότητα της υδρευτικής πομώνας είναι 30 mᵌ/h ενώ η δεξαμενή είναι χωρητικότητας 70 mᵌ. Αντιλαμβάνεστε τo πρόβλημα που θα δημιουργηθεί καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης από τις υπάρχουσες υποδομές.
  3. Η έλλειψη συγκοινωνίας από το Στρατόπεδο προς τους όμορους οικισμούς θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα οδικής ασφάλειας κατά την μετακίνησή τους.
  4. Η κάλυψη της υγειονομικής φροντίδας πρέπει να εντατικοποιηθεί καθώς τα περιφερειακά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας της περιοχής είναι ελλειμματικά σε μέσα και σε προσωπικό.
  5. Τέλος θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και τις αγωνίες του που άπτονται σε θέματα ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και παρακαλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση μετεγκατάστασης στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ