ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝ.ΠΟ.Λ. ΓΙΑ ΤΟ 2015-16

Άλλη μια χρονιά γεμάτη δράσεις, ολοκληρώνεται για τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας. Το εθελοντικό κίνημα της πόλης, αν και δεν σταματάει ποτέ τη λειτουργία του, συνηθίζει τον Ιούνιο να κλείνει τον νοητό κύκλο ροής των δραστηριοτήτων του, για να μπορέσει, κοιτάζοντας πίσω να αποτιμήσει το έργο που έχει κάνει, ώστε να σχεδιάσει τις κινήσεις του για την επόμενη περίοδο!
Σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιττών για τον απολογισμό δράσης της χρονιάς που ολοκληρώνεται αναφέρονται τα εξής:

“Οι Ενεργοί πολίτες με τις πολυποίκιλες και ουσιαστικές δράσεις τους στα τεκταινόμενα της πόλης μας, έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, ενώ και οι θεσμοί της πόλης μας, της περιφέρειας, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, αναγνωρίζουν την προσφορά μας και αποζητούν τη συνεργασία μας!

Οι δράσεις των Ενεργών Πολιτών εκτείνονται σε πολλά πεδία ενδιαφέροντος της κοινωνικής μας ζωής, τα οποία διαρκώς διευρύνονται, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τις ιδέες για δράσεις των εθελοντών μας!
Στον τομέα των διαθέσεων προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, η χρονιά ήταν πολύ παραγωγική, αν και συναντήσαμε προβλήματα αντιδράσεων συμφερόντων, αλλά και λόγω της κάκιστης νομοθεσίας, που ουσιαστικά δένει τα χέρια των παραγωγών, δημιουργώντας παραγωγούς δύο ταχυτήτων, με τους περισσότερους να μην τους επιτρέπεται να διαθέσουν τη σοδειά τους απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες. Το κίνημά μας πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αλλαγή αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος, αγώνας ο οποίος συνεχίζεται!

Το Δωρητήριο Τροφίμων των Εν.Πο.Λ. προσέφερε και φέτος βοήθεια στις 110 οικονομικά αδύναμες οικογένειες που στηρίζει, χάρη στις δωρεές των παραγωγών από τις διαθέσεις προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, τις προσφορές των πολιτών που προσέρχονται καθημερινά στη Στέγη Αλληλεγγύης, τις εξορμήσεις των  εθελοντών μας στα σούπερ-μάρκετ, αλλά και τις προσφορές που μας έχουνε έρθει ακόμα και από ευαισθητοποιημένους πολίτες του εξωτερικού, που μάθανε για τη δράση μας!

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτούργησε και πάλι στη Στέγη μας, με 20 εθελοντές εκπαιδευτικούς που βοηθάνε στα μαθήματά τους 60 μαθητές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήρια.
Στον χώρο της Στέγης λειτουργεί και η Ανταλλακτική μας βιβλιοθήκη, όπου πολλοί πολίτες, έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βιβλία και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Επίσης βιβλία που συγκεντρώσαμε δόθηκαν και στη βιβλιοθήκη του σχολείου 2ης  Ευκαιρίας των Φυλακών, στη βιβλιοθήκη της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς και στη δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου Λάρισας.

Ομογενείς από τη Γερμανία που παρακολουθούν τη δράση μας, μας εμπιστεύτηκαν σημαντική ποσότητα παραϊατρικού και υγειονομικού υλικού το οποίο διαθέσαμε σε διάφορους φορείς και ιδρύματα της πόλεις μας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τον Ερυθρό Σταυρό, τον ξενώνα προστασίας ατόμων με αυτισμό «Ελευθερία», Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, μεγάλη ποσότητα καπακιών από μπουκάλια που συλλέγουμε, δόθηκαν στο Σύλλογο αναπήρων πολιτών Θεσσαλίας, για την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων, αλλά και σε μεμονωμένους ανάπηρους πολίτες που ζήτησαν τη βοήθειά μας.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών μας και στο οξυμένο πρόβλημα που προέκυψε με τους πρόσφυγες, καθώς προσφέραμε εθελοντική εργασία και την τεχνογνωσία μας στους πρόχειρους καταυλισμούς, στη συγκέντρωση και διαλογή ρούχων και τροφίμων που πρόσφεραν οι πολίτες, κλπ.
Σημαντική όμως ήταν και η βοήθεια που πρόσφεραν οι εθελοντές μας και στην διάθεση τροφίμων σε απόρους, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ.

enpol1Συνεχίστηκαν και φέτος επισκέψεις σε σχολεία, όπου διεξήγαμε σεμινάρια σχετικά με την ανακύκλωση και τον εθελοντισμό.
Στη Στέγη Αλληλεγγύης καθιερώσαμε σε σταθερή βάση, κάθε Πέμπτη να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, άλλοτε με επιμορφωτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με ψυχολόγους κοινωνιολόγους διατροφολόγους κ.α., και  άλλοτε με πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως εικαστικές εκθέσεις, ποιητικές εσπερίδες και μουσικές βραδιές!

Διεξάχθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το ΙΨΑ για την αναβάθμιση των εθελοντών μας στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ τους και με τις διάφορες ομάδες πολιτών.
Στη Στέγη Αλληλεγγύης παρέχονται και δωρεάν συμβουλευτική στους δικαιούχους μας σε θέματα νομικής, φοροτεχνικής και ψυχολογικής στήριξης, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικών λειτουργών.
Στα πλαίσια των οικολογικών μας δράσεων, συνεχίστηκε η καλλιέργεια του κήπου μας στο Αισθητικό Άλσος για την παραγωγή, διάσωση και διάδοση παραδοσιακών σπόρων, ενώ μοιράστηκαν χιλιάδες σπόροι και εκατοντάδες σπορόφυτα σε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις.
Συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά η δράση συλλογής καμένου τηγανέλαιου για παραγωγή βιοντίζελ.

Καθοριστική ήταν η συμμετοχή-συνεργασία των Ενεργών πολιτών και άλλων οικολογικών ομάδων στην διοργάνωση του Δήμου Λάρισας της 1ης Οικογιορτής Λάρισας στο χώρο του Αισθητικού Άλσους.
Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή μας στη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΙΚΑΛ), μια σύμπραξη πολλών φορέων, όπου οι Ενεργοί Πολίτες συμμετέχουν καθοριστικά.
Επίσης διοργανώσαμε σε συνεργασία με το ΓΝΛ εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος των Ενεργών Πολιτών, αλλά και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους πολίτες.

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας είναι ακούραστοι και συνεχίζουν να προσφέρουν όπου μπορούν, με κέφι, κοινωνική ευαισθησία και συναίσθηση του δημοκρατικού ρόλου τους ως Πολίτες.
Και τη νέα σεζόν, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, θα συνεχίσουμε με νέα ορμή και φρέσκες ιδέες να προσφέρουμε στην κοινωνία, με όλες τις δυνάμεις μας!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ