Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες στη Λάρισα το Φεστιβάλ ΤΕΙ – ΑΕΙ με σύνθημα, αυτό του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη και Αντοχή… “Να προχωράς και εσύ μπροστά, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία” (Ν. Χικμέτ)». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ – ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ.
Δεκάδες σπουδαστές και νέοι πέρασαν από την Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, όπου γίνονταν το Φεστιβάλ, συζήτησαν, προβληματίστηκαν, διασκέδασαν.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Κοδέλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγώνας γνώση τόλμη αντοχή, Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία!!! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά και φέτος το του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε πόλεις και χωριά κάθε περιοχής καταλήγοντας με το μεγάλο στήσιμο της κόκκινης πολιτείας στις 16-17 Σεπτέμβρη στη Λάρισα στην κοίτη Πηνειού και μια βδομάδα αργότερα στην Αθήνα 22-23-24 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ μετρά 42 χρόνια ιστορίας και προσπάθειας να φέρει εκατοντάδες νέους σε επαφή με τις αξίες, τα ιδανικά, τις επαναστατικές πρωτοπόρες ιδέες του ηρωικού ΚΚΕ, καταξιώνοντάς το στη συνείδησή τους σαν το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός.
Σήμερα ο φοιτητής σπουδάζει σε ένα ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο που έχουν μειωθεί οι προϋπολογισμοί 80% τα τελευταία 4 χρόνια, που έχουν κοπεί εκατομμύρια € αποθεματικών, που είχαν τα ιδρύματα για να καλύψουν μια σειρά ανάγκες, στο όνομα της ανάπτυξης και της μείωσης του χρέους.
Η καθημερινότητα του φοιτητή έχει αλλάξει και θα αλλάζει ριζικά. Ο φοιτητής σήμερα παλεύει να σπουδάσει αφού δεν είναι δεδομένο ότι οι γονείς του έχουν την οικονομική δυνατότητα. Έχουν δεδομένο μπαίνοντας στο ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο αντίστοιχα να πληρώνουν μια σειρά σημειώσεις, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή στα εργαστήρια μέχρι και αστικό για να ανεβούν στο ΤΕΙ ή στην Ιατρική αντίστοιχα, σίτιση και στέγαση. Και αφού τελειώσουν τις σπουδές τους να κάνουν πρακτική για 176€.
Αυτοί παίρνουν τα μέτρα τους και με το « δημόσιο διάλογο για την Παιδεία».
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κόψιμο συγγραμμάτων, μείωση 20% ακόμα στους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Πτυχία 2-3 ετών χωρίς όρο για να βρεις δουλειά αλλά για να μπεις σε προγράμματα κατάρτισης ή μεταπτυχιακών.
Εμείς απέναντι σε όλα αυτά μπορούμε σε κάθε τμήμα –έτος σχολή να θέσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Να διεκδικήσουμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη. Να κάνουμε τα πάντα για να σπουδάζουμε ολόπλευρα, ολοκληρωμένα, να μπορούμε να έχουμε πτυχίο με αξία δουλειά με δικαιώματα.
Μεγαλώνουμε αυτήν την προσπάθεια με την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, με οικοδόμηση γερών Οργανώσεων παντού, με συμβολή στην ανασύνταξη των συλλόγων κάθε σχολής, την συγκρότηση επιτροπών αγώνα, στην ενίσχυση του κοινού αγώνα μαζί με τους γονείς μας, στο δυνάμωμα της πάλης για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Για να μπουν ορμητικά οι νέοι στον ταξικό αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, στον αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία.
Το 42ο Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να είναι μια μεγάλη απάντηση των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα, τα όνειρα και το μέλλον τους, από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της αστικής τάξης. Ένα μήνυμα ότι αυτή η ζωή, αυτό το μέλλον δεν είναι μονόδρομος, ότι δεν αρκούμαστε στο να μένουμε αμέτοχοι και μόνη μας επιλογή να είναι ο πιο “ικανός” εφαρμοστής της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε φάση.
Σήμερα κάθε νέος έχει εμπειρία για το πού οδήγησαν αστικές κυβερνήσεις, που κινούνται εντός των τειχών του συστήματος. Η περίφημη “διαπραγμάτευση” που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το κλείσιμο της “αξιολόγησης” – συμφωνίας με τους θεσμούς, δεν αφορά τη βελτίωση της θέσης του λαού, αλλά τον τρόπο στήριξης των καπιταλιστών, ώστε αυτοί, πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, να ανακάμψουν και να επιστρέψουν σε ρυθμούς κερδοφορίας.
Γι’ αυτό και η προπαγάνδα με το “Success Story” αλά ΣΥΡΙΖΑ, ότι «τα δύσκολα τελείωσαν», ότι η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε «μικρά – σταθερά φιλολαϊκά βήματα» είναι μια απάτη, είναι προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας και του λαού. Γιατί η νεολαία σήμερα έχει περισσότερες αποδείξεις ότι η “περίφημη” ανάπτυξη απαιτεί τσάκισμα των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι το ίδιο καλοπαιγμένο έργο που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν μέτρα που τσάκισαν εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Οι νέοι σήμερα δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο παιχνίδι που παίζεται για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού. Να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε κόμματα που οι θέσεις τους είναι κομμένες και ραμμένες για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, που αφήνουν στο απυρόβλητο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και θεωρούν “ιερή” τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη φασιστική, εθνικιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, που είναι ότι πιο σάπιο, πιο αντιδραστικό γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής είναι θέσεις υπεράσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου, γι’ αυτό και είναι εχθρικές για τους νέους και τις νέες των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία, για να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Προχωράμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα.»
Ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ, τα αφιερώματα «Ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο», «Η Δράση του Υγειονομικού του ΔΣΕ», που είχαν ετοιμάσει Οργανώσεις Βάσης της ΤΟ ΑΕΙ – ΤΕΙ της ΚΝΕ.
Ιδιαίτερη πινελιά στο Φεστιβάλ ΤΕΙ – ΑΕΙ φέτος αποτέλεσε η έκθεση σκίτσου από σπουδάστρια του ΤΕΙ.
Δεν έλειπε βέβαια η Μουσική. Ο Λευτέρης Βουλγαράκης και στη συνέχεια οι «Luminosity», χάρισαν ελληνικό και ξένο ροκ, δίνοντας ιδιαίτερη μουσική νότα στο Φεστιβάλ.