ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από τη νεροποντή περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων”.

«Σε μια εβδομάδα συμπληρώνεται ένας μήνας από την νεροποντή που έπληξε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην επαρχία Φαρσάλων, χωρίς να έχουν γίνει εκτιμήσεις, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις των Κυβερνώντων. Εκατοντάδες αγρότες καθυστερούν την επανασπορά των χωραφιών τους, περιμένοντας τους εκτιμητές, ο φόβος για μη δίκαιες αποζημιώσεις αυξάνεται, καθώς η εικόνα των χωραφιών σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα των πρώτων ημερών μετά την καταστροφή και οι μνήμες από τη νεροποντή του Οκτωβρίου του 2015 που οι αγρότες της περιοχής ακόμα να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους, επιστρέφουν. Ο εμπαιγμός και η αδιαφορία των Κυβερνώντων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

 

Η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων, επλήγη από μια πρωτοφανή νεροποντή η οποία προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, βουλευτές της Κυβέρνησης, διαβεβαίωναν τους αγρότες, πως “κατόπιν δικών τους παρεμβάσεων”, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛΓΑ κινητοποιήθηκαν και προέβησαν σε αυτοψίες, ώστε να διακριβωθεί το μέγεθος των  ζημιών και να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις.

Κάτι τέτοιο όμως, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, ουδέποτε συνέβη.

Το ότι η διαδικασία παραμένει παγωμένη, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα, οργανισμού που έχει υποστεί μεγάλες υλικοτεχνικές ζημιές.

Επειδή έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα από το τέλος και της δεύτερης αναγγελίας ζημιάς, χωρίς κανένας εκτιμητής να έχει ακόμη παρουσιαστεί,

Επειδή κάθε μέρα που περνάει, η εικόνα της ζημιάς θα γίνεται όλο και λιγότερο αντιπροσωπευτική,

Επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε φάση επανασποράς,

Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν έχει καταβάλλει στους αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων και τις αποζημιώσεις από τη νεροποντή του Οκτωβρίου του 2015, με τους αγρότες όμως  να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στα χιλιάδες στρέμματα που επλήγησαν;

Ποιος ο λόγος των καθυστερήσεων που επηρεάζουν την καταγραφή της ρεαλιστικής εικόνας της καταστροφής που έγινε;

Ποιος ο λόγος που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι πληγέντες παραγωγοί από τον  Οκτώβριο του 2015;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ