“Η ΠΑΡΕΑ” ΤΗΣ Ε. ΤΣΙΡΩΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ “ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ”

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το Θεσσαλικό θέατρο και οι εκδόσεις Οσελότος, συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ευαγγελής Ε. Τσιρώνη με τίτλο “Η παρέα”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στο θέατρο “Αυλή του Μύλου” στο Μύλο του Παππά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος  Δ. Κανέλλος – Πρέσβης της Ελλάδας στο Βιετνάμ και συγγραφέας, ο Νίκος Νάνος – δικηγόρος και ο Κώστας Πάνος – φιλόλογος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Βαγενά.

Η Ευαγγελή Τσιρώνη γεννήθηκε στο ορεινό χωριό των Τζουμέρκων Κυψέλη (Χώσεψη) της Άρτας. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας και τα τελευταία χρόνια ζει στη Λάρισα και εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Το πνεύμα της περιδιαβαίνει καθημερινά τους ορεινούς όγκους της γενέθλιας γης και παραμιλάει λυτρωτικά στη ντοπιολαλιά της, τη γλώσσα που μιλούσε «η βάβω» άλλοτε συμβουλεύοντας, άλλοτε χωρατεύοντας και άλλοτε παρεμβαίνοντας καταλυτικά στις ζωές των άλλων προσώπων του μυθιστορήματος.

“Η βάβω γράμματα δεν γνώριζε παρά μόνο να σκαλίζει ανορθόγραφα τ’ όνομά της στο πλακόστρωτο, μ’ ένα μυτερό λιθάρι. Η βάβω γράμματα δεν γνώριζε αλλά ήταν άριστη απόφοιτος της Μεγάλης Της Ζωής Σχολής και οπαδός της υπέρβασης.

Η Ξένη, ο Ξενοφώντας, ο Περικλής και ο Εμίλιο γράμματα έμαθαν. Όμως υπέφεραν όλοι τους πολύ από ψυχικά και σωματικά τραύματα γιατί κι αυτοί ήταν λάτρεις της υπέρβασης.

Και στη μέση η φτώχεια, η βία, ο πόλεμος, το ανθρωποσκόρπισμα.

Κάποτε όλα περνούν. Οι ήρωες ξαναβρίσκουν το δρόμο του γυρισμού μέσα απ’ το φεγγαρόφωτο, ο ήλιος είναι πλάνος, δήλωσε η βάβω.

Αντάμωση μέσα από περίεργες διαδρομές. Και τώρα πως είμαστε; Όπως αισθάνεται ο καθένας. Το ξαναντάμωμα ανθρώπων που ένωσαν τις ψυχές τους έτσι κι αλλιώς είναι γλυκό.

Έτσι είναι τ’ ανθρωπινά.

Το είπε και η βάβω.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ