ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο «ΞΕΝΩΝΑΣ ΡΑΨΑΝΗΣ»

Δράση επανένταξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού από την Προαγωγή Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. – Σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Ραψάνης και μουσική εκδήλωση στην «πρεμιέρα»

«Ανθρωποκεντρικά, μα και με στόχο να κάνουμε τη Ραψάνη σπίτι μας αναδεικνύοντας την παράδοση, το αισθητικό κάλλος και την προσβασιμότητα σε μια περιοχή που δεν επιλέχθηκε τυχαία, ξεκινούμε μια καινοτόμα δράση επανένταξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού με επίκεντρο την ιστορική κοινότητα».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, όπου και παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Π.Π.Α) Λάρισας του Α.Π.Θ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχωρήθηκε στη στέγη του Π.Π.Α. (Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα), ο συντονιστής των Προγραμμάτων, Σωτήρης Λαϊνάς παρουσίασε την έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης».

«Πρόκειται για μια σημαντική νέα ενότητα στην ανάπτυξη των Π.Π.Α», τόνισε ο κ. Λαϊνάς, αναφερόμενος με συντομία στη 10μηνη παρουσία της Προαγωγής στην πόλη της Λάρισας και στους στόχους που θέτει το πρόγραμμα με το νέο του αυτό εγχείρημα, που είναι η ενδυνάμωση των δράσεων επανένταξης, αλλά και η πολιτιστική ανάπτυξη της ιστορικής Ραψάνης, μέσα από την εκμίσθωση από το Α.Π.Θ. και τη μετατροπή του δημοτικού της ξενώνα σε πολυχώρο δράσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού

«Νέο κεφάλαιο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ραψάνης και της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών», χαρακτήρισε την έναρξη της λειτουργίας του «Ξενώνα Ραψάνης», η υπεύθυνη δράσεων, Μαρία Παπουτσή, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, που θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:

Την εκπαιδευτική ενότητα, με σεμινάρια για μέλη του προγράμματος που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης, παιδιά, νέους και ενήλικες, που θα προσφέρονται δωρεάν ή με συμβολική συμμετοχή στους ενδιαφερόμενους και θα διαθέτουν πλήθος αντικειμένων (Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης, Εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, Εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτού, Εικαστική βιβλιοδεσία, κινηματογραφικής γραφής και σεναρίου , δραματοποίηση – διασκευή και μεταφορά κειμένου, δημιουργικής κατασκευής και ανθοδεσίας με υλικά από τη φύση, Εργαστήρια παραμυθιού, Εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών (ντεκουπάζ, μακραμέ, κοσμήματος), κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες και παιδιά, Εικαστικά, Ξυλογλυπτική, Φωτογραφία) Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και σεμινάρια εκπαίδευσης λειτουργών υγείας, ενώ η δεύτερη ενότητα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Παραστάσεις θεάτρου, χορού, Κουκλοθέατρο, Μουσικές εκδηλώσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων, Κινηματογραφικές προβολές, Εκθέσεις.

Ταυτόχρονα ο «Ξενώνας Ραψάνης» αξιοποιώντας τη δυναμική των μελών των Π.Π.Α. σχεδιάζει να διοργανώσει, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα και την αισθητική αναβάθμιση της κοινότητας της Ραψάνης.

Τέλος, η κ. Παπουτσή εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της για την τεράστια ανταπόκριση και την θετική υποδοχή που το εγχείρημα του «Ξενώνα Ραψάνης» γνωρίζει ήδη από τους κατοίκους της περιοχής και ευχαρίστησε θερμά τους ιδιώτες που έσπευσαν να στηρίξουν οικονομικά και ηθικά την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας με  όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Εν αρχή ην η παράδοση – Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

ραψανηΗ παράδοση της Ραψάνης, οι χοροί και τα τραγούδια του τόπου, που μεταφέρουν την ομορφιά και την ιστορία του περίφημου χωριού πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, αποτελούν το αντικείμενο του πρώτου εκπαιδευτικού/πολιτιστικού χαρακτήρα σεμιναρίου, με το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα η λειτουργία του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης», του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με εισηγητή τον ειδικό χοροδιδάσκαλο Νίκο Σαμαρίνα και θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες των δύο ωρών, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 και ώρες 19.00 – 21.00 στο χώρο του «Ξενώνα Ραψάνης», και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 και ώρες 11.00 – 13.00, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ραψάνης. Η δράση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης, με τη διοργάνωση παραδοσιακής μουσικής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή των μουσικών: Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο, Λευτέρης Γάλλος – βιολί, Τάσος Σβάρνας – λαούτο, τραγούδι, Ελένη Σαμαρίνα – τραγούδι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα εμφανιστεί το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ραψάνης.

Η είσοδος στη μουσική εκδήλωση θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα του σεμιναρίου: 3 ευρώ

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν χρειάζονται δηλώσεις συμμετοχής.

Πληροφορίες: 6944812414 (12.00-14.00, 18.30 – 20.30)

 

Χορηγοί της εκδήλωσης

Μέγας χορηγός

Infoservices Πληροφορική – Ηρώων Πολυτεχνείου 122 – Λάρισα

Μέγας χορηγός

Γ.Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

Χορηγοί

Χάντρες – Μ. Αλεξάνδρου 21 – Λάρισα

Λογιστικό γραφείο Πόπη Λάλλα – Μανωλάκη 9-11Α – Λάρισα

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του «Ξενώνα Ραψάνης» http://www.xenonasrapsanis.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/xenonasrapsanis/timeline

Email: rapsani@selfhelp.gr

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ