ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΤΕ ΚΑΤΙ; ΚΑΝΕΤΕ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 4 ΩΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Οι ερευνητές μόλις ανακάλυψαν ένα εκπληκτικό μυστικό για την βελτίωση της μνήμης σας: γυμναστική τέσσερις ώρες μετά την εκμάθηση νέων πληροφοριών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, οι ερευνητές ζήτησαν από 72 συμμετέχοντες να μάθουν 90 “σχέσεις εικόνας-θέσης” – με άλλα λόγια, τη θέση μιας εικόνας σε σχέση με μια σειρά από κουκκίδες:Ρτ34

Στη συνέχεια, τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες: Κάποιοι έκαναν γυναστική αμέσως μετά την εκμάθηση της άσκησης, κάποιοι ασκήθηκαν τέσσερις ώρες αργότερα, και κάποιοι δεν ασκήθηκαν καθόλου. Όσοι ασκήθηκαν, εκτέλεσαν 35 λεπτά διαλειμματική προπόνηση σε στατικό ποδήλατο, στο 80% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους.

Δύο ημέρες αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το πόσα θυμόταν, ενώ τους έκαναν μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα: Η μελέτη διαπίστωσε οτι όσοι έκαναν γυμναστική τέσσερις ώρες μετά την εκμάθηση νέων πληροφοριών είχαν καλύτερη απόδοση στο τεστ μνήμης που ακολούθησε.

Η μνήμη τους ήταν περίπου 10% καλύτερη από τους συμμετέχοντες οι οποίοι γυμνάστηκαν  αμέσως μετά  την εκμάθηση νέων πληροφοριών ή δεν ασκήθηκαν καθόλου, σύμφωνα με το Live Science – δεν πρόκειται για δραματική βελτίωση, αλλά για μια βελτίωση παρ’ όλα αυτά.

Η εξήγηση: Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η καθυστερημένη άσκηση βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Αλλά θεωρούν ότι όταν ασκούμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, που βοηθούν στην παγίωση της μνήμης: τη διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλός μας αποθηκεύει νέες πληροφορίες, μετά την πρώτη εκμάθηση.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ