“ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ” ΜΕ ΛΕΟΝΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΑΝΙ…

Η παράσταση «Του ήλιου και του Φεγγαριού» κάνει έναρξη στο Θέατρο «Αυλή του Μύλου» την Τρίτη 28 Ιουνίου. Αυτή τη φορά είναι αρκετά ανανεωμένη. Έχουν προστεθεί κάποια τραγούδια και ένα μέρος με λιανοτράγουδα σε μουσική Χρήστου Λεοντή που καταλήγουν σε παραδοσιακό αποκριάτικο τραγούδι του Τυρνάβου (Μπουρανί).

Με αφορμή τη νέα παρουσίαση του έργου ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος επεξεργάστηκε όλη την παράσταση, ώστε οι θεατές που την είδαν τον  περασμένο Απρίλιο, αν την ξαναδούν θα διαπιστώσουν πως έγιναν πολλές αλλαγές.

Η παράσταση ήδη έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές όταν πρωτοπαίχτηκε πριν το Πάσχα και τώρα ο κήπος του Θεάτρου «Αυλή του Μύλου» θα προσδώσει άλλη ατμόσφαιρα, ταιριαστή με τις 14 παραλογές της δημοτικής μας ποίησης.

Ο Κώστας Τσιάνος πιστεύει πως η παράσταση «Του ήλιου και του Φεγγαριού» είναι από τις ωριμότερες στην πολύχρονη πορεία του στο θέατρο.

Δεν θα έφτανε σ΄αυτό  το αποτέλεσμα, αν δεν είχε μελετήσει και ανεβάσει -6-αρχαίες τραγωδίες («Ηλέκτρα», «Χοηφόρες», «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Εκάβη»)

Άλλες -6- κωμωδίες του Αριστοφάνη («Βάτραχοι», «Λυσιστράτη», «Όρνιθες», «Θεσμοφοριάζουσες» -2 φορές-, «Ειρήνη».)

Όλες αυτές οι παραστάσεις που παίχτηκαν στην Επίδαυρο και αλλού, στηρίχτηκαν στη λαϊκή μας παράδοση και ήταν ίσως ο πρωταρχικός λόγος που σημείωσαν ανεπανάληπτη επιτυχία.

Όπως και το ότι ο Κώστας Τσιάνος μελετά χρόνια  τη λαϊκή παράδοση, από το χορό, το τραγούδι, τις ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά της.

Οι 14 παραλογές που απαρτίζουν το έργο: «Του ήλιου και του Φεγγαριού» είναι μικρά αριστουργήματα και έλκουν την καταγωγή από τα Ομηρικά έπη, από το αρχαίο δράμα (Τραγωδία και κωμωδία)  και μύθους που αναφέρονται στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία με τα λυρικά, δραματικά, σατιρικά και ξεκαρδιστικά επεισόδια και μαζί με τη μουσική τα τραγούδια, τις χορευτικές κινήσεις και τις θαυμαστές ενδυμασίες συνθέτουν μια παράσταση ελκυστική που συναρπάζει τον θεατή και κυρίως πλησιάζει την έννοια «Λαϊκό Θέατρο».

Οι υπέροχες ενδυμασίες έχουν δημιουργηθεί από την Ελένη Ψύρρα. Οι μουσικές που ακούγονται είναι υπέροχες συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, Χρήστου Λεοντή, Διονύση Τσακνή και αυθεντικές μουσικές της λαϊκής μας παράδοσης.

Στη τωρινή παράσταση ακούγονται λαϊκοί σκοποί που ερμηνεύουν οι δικοί μας μουσικοί: Κώστας Κωστούλης, Σπύρος Καβαλιεράτος, Λευτέρης Γάλλος, και Γιάννης  Μακρυγιάννης. Η συμμετοχή τους είναι φιλική.

Τους δεκάδες ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Τζίνη Παπαδοπούλου που είναι ξανά μαζί μας, Χριστίνα Βρακά, Νίκος Ζαρκογιάννης, Χρήστος Κορδελάς, Ανδρομάχη Μακρίδου, Γιάννης Μπουραζάνας,  Δημήτρης Όντος, Πόπη Πελτεκοπούλου, Αριστέα Στεργιούλη,   Χρήστος Χαλβατζάρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ