ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Σαράντα ένα χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην τότε ΕΟΚ, οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της καταμέτρησης. Την παράσταση προσπάθησε να κλέψει ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP με απανωτές δηλώσεις.

Σε μια ξεχωριστή (αλλά πολύ ενδιαφέρουσα) εξέλιξη, τουλάχιστον 84 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από τον Κάμερον να μείνει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γκρίνια στο στρατόπεδο των Εργατικών για τις κακές επιδόσεις σε περιοχές με επιρροή.

Η Σκωτία έκανε το καθήκον της και ψήφισε υπέρ της παραμονής και ξεκαθαρίζει ότι θέλει την ΕΕ. Η Αγγλία ψήφισε έξοδο με αποτελέσματα σαρωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σαρωτικά υπέρ της ΕΕ τα αποτελέσματα στο Λονδίνο.

Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία όπως ήταν αναμενόμενοι: οι μισοί σχεδόν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά της ΕΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 335 από 382 περιφέρειες:

Leave 14.702.021 ψήφοι (52%), Remain 13.741.494 ψήφοι (48%). Συμμετοχή 72%.

Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται:

7:00 Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ξεκαθάρισε ότι οι σκωτσέζοι ψήφισαν ΕΕ και εκεί θέλουν να ανήκουν…

6:40 Ο παρουσιαστής του BBC επισημαίνει ότι πλέον το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι το Leave θα επικρατήσει με ένα ποσοστό της τάξης του 52%. Αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπει και το ITV.

6:25 Ο χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αρχίζει να διαμορφώνεται. Το κίτρινο χρώμα είναι Remain (στη Σκωτία, στη μισή Β.Ιρλανδία, στο Λονδίνο και άλλες πόλεις). Το γαλάζιο είναι το Leave (κυριαρχεί στην Ουαλία και την Αγγλία και την υπόλοιπη Β.Ιρλανδία).

6:05 Νέα εμφάνιση του Νάιτζελ Φάρατζ με λόγο στους οπαδούς του. «Ξημέρωσε η Μέρα Ανεξαρτησίας» είπε, δηλώνοντας νικητής. «Κερδίσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις με δεδομένη τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ.

6:00 Πηγές από το στρατόπεδο του Remain δηλώνουν ότι «πλέον είναι δύσκολο». Πάντως το Κάρντιφ, πρωτεύουσα της Ουαλίας, ψήφισε παραμονή στην ΕΕ.

5:55 Βουτιά της λίρας σε επίπεδα της εποχής 2009.

5:38 Ένα καλό, αν και αναμενόμενο αποτέλεσμα από το Εδιμβούργο, όπου η παραμονή στην ΕΕ έλαβε 74% έναντι 26% του Leave. Υψηλή η συμμετοχή, έφτασε το 73%.

5:31 Σοκ το αποτέλεσμα στο Σέφιλντ: ψήφισε 51% αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 52% παραμονή.

5:25 Πηγές από το Εργατικό Κόμμα αρχίζουν να βλέπουν νίκη του Leave. O Τζέρεμι Κόρμπιν σκέφτεται να ζητήσει παραίτηση Κάμερον, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ίσως δεν χρειαστεί να γίνει για τον απλό λόγο ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αποχωρήσει μόνος.

5:10 Ο Πίτερ Κέλνερ, πρώην επικεφαλής του Yougov, έκανε την αυτοκριτική του. «Φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε ένα αποτέλεσμα κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κακό για τους δημοσκόπους και (αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό) ντροπιαστικό για μένα» έγραψε στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι το Yougov στην αρχή της εκλογικής βραδιάς έδωσε προβάδισμα 4% στο Remain.

5:02 Όσο πυκνώνουν τα αποτελέσματα αρχίζει να γίνεται σαφές ότι το Leave σάρωσε στην Αγγλία και επικράτησε στην Ουαλία. Αντίθετα, το Remain σάρωσε στο Λονδίνο (με εξαιρέσεις), αλλά και τη Σκωτία. Επικράτησε επίσης και στη Β.Ιρλανδία.

5:00 Αποτελέσματα-ανάσα για το Remain από το Λίβερπουλ (58% υπέρ της παραμονής, έναντι 42% υπέρ της εξόδου), αλλά και από το Ίσλινγκτον του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, όπου το Remain πήρε 75%, έναντι 25% του Leave.

4:35 O Guardian που στήριξε με πάθος και συνέπεια την παραμονή στην ΕΕ, κυκλοφορεί την Παρασκευή με αυτό το πρωτοσέλιδο για μια χώρα διχασμένη:

4:22 Tο αποτέλεσμα από μεγάλη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκώβη δίνει ισχυρό προβάδισμα στο Remain με 67%, έναντι 33% για το Leave. Εξίσου σαρωτικό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι το αποτέλεσμα και στην Οξφόρδη.

4:15 Και ξαφνικά τα γραφεία στοιχημάτων βλέπουν Leave: Το Ladbrokes δίνει 5/4 Remain και 4/7 Leave.

4:10 H εξέλιξη των εκλογικών αποτελεσμάτων ρίχνει τις μετοχές και στο Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας.

4:00 Εκτίμηση για την Ουαλία: Και τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να συμφωνούν ότι η περιοχή ψηφίζει Brexit.

3:55 Το πρώτο αποτέλεσμα από την πρωτεύουσα ήρθε από το Σίτι του Λονδίνου, όπου όμως οι ψηφοφόροι είναι λίγοι. Αναμενόμενο: 75% υπέρ της παραμονής (3.312 ψήφοι), έναντι 25% για την έξοδο από την ΕΕ (1.087 ψήφοι) με συμμετοχή 73%.

3:50 Ο αναλυτής του BBC επισημαίνει μια μεγάλη αλήθεια: Το Leave φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά στη βορειοανατολική Αγγλία, γεγονός που σημαίνει ότι το Remain θα πρέπει να κάνει «ρελάνς» στο νότο για να ισοφαρίσει αυτή την επίδοση.

3:45 Σύμφωνα με την Google, την τελευταία ώρα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι αναζητήσεις με την εξής διατύπωση: «what happens if we leave the EU».

3:37 Καβγάς έχει ξεσπάσει και στο στρατόπεδο των Εργατικών, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών σε περιοχές-προπύργια δεν είναι τα αναμενόμενα. Ο τέως επικεφαλής του κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, μίλησε στο BBC εκφράζοντας την άποψη ότι η χώρα «πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση», ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κάμερον για το γεγονός ότι δίχασε τη χώρα. Ανώτερο στέλεχος του κόμματος, ο Κρις Μπράιαντ, φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων: «θα μπορούσα και να τον χτυπήσω. Ευθύνεται για την κατάσταση που άφησε το κόμμα.»

3:30 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «μαγικός» αριθμός ψήφων για τη νίκη (είτε του ενός στρατοπέδου είτε του άλλου) είναι 16,8 εκατομμύρια.

3:00 Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το Λονδίνο, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή στην πρωτεύουσα θα είναι χαμηλότερη έως 3% από το αναμενόμενο (αυτό είναι πλήγμα για το Remain), καθώς η μέρα ήταν δύσκολη: βροχές, πλημμύρες και διακοπές στα τρένα.

2:53 Ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα, από το Σουίντον, όπου επικράτησε (όπως αναμενόταν) το Leave με 54,7% (61.745 ψήφοι), έναντι 45,3% (51.220 ψήφοι). Η συμμετοχή στο 76%.

2:50 Το πρώτο αποτέλεσμα από την Βόρειο Ιρλανδία, όπου το Remain ελπίζει σε μεγάλα κέρδη, ήρθε από το Φόιλ. Το Leave έλαβε 21,7% (8.905 ψήφοι), έναντι 78,3% για το Remain (32.064 ψήφοι) με συμμετοχή 57,4%.

2:43 Η συμμετοχή είναι υψηλή. Τουλάχιστον σε 50 από τις 382 περιφέρειες αγγίζει το 71% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Σκωτία κινείται χαμηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές.

2:40 Ο επιχειρηματίας Άρον Μπανκς, που στηρίζει το UKIP όπως και την εκστρατεία του Leave δήλωσε: «περιέργως νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά».

2:30 Tο αποτέλεσμα στο Σάντερλαντ βύθισε τη λίρα σε σχέση με το δολάριο, ενώ πτώση και για το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με το ιαπωνικό. Ιδού το σχετικό διάγραμμα.

2:15 Το εξαιρετικά κρίσιμο αποτέλεσμα στο Σάντερλαντ ήταν συντριπτικό υπέρ του Leave και πανηγυρίστηκε έξαλλα: 61,3% (82.394 ψήφοι), έναντι 38,7% (51.930 ψήφοι) για το Remain. H συμμετοχή ήταν 64,8%. Εδώ η εκστρατεία υπέρ της παραμονής περίμενε καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά το πλήγμα είναι μεγάλο και για τους Εργατικούς, καθώς το ακροατήριό τους εδώ (άνθρωποι της εργατικής τάξης), δεν πείστηκε από το κάλεσμα του κόμματος και ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μετανάστευση.

2:00 Το πρώτο αποτέλεσμα από την Αγγλία ήρθε από το Νιουκάστλ και ήταν οριακό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο Remain. Το Leave έλαβε 49,3% (63.598 ψήφους), το Remain 50,7% (65.404 ψήφους). Η συμμετοχή ήταν 68%. Το Remain περίμενε πιο άνετο αποτέλεσμα… Η κάλπη έκλεισε και στις Νήσους Όρκνεϊ της Σκωτίας με 63% στο Remain (7.189 ψήφοι), έναντι 37% στο Leave (4.193 ψήφοι) με συμμετοχή 68,3%.

1:51 Ο ανταποκριτής του BBC στην Σκωτία αναφέρει, επικαλούμενος πηγές του Leave, ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου τα πήγε καλύτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό, εφόσον βεβαίως επαληθευθεί, είναι ανησυχητικό στοιχείο για το Remain.

1:41 Και νέες δηλώσεις από τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP, οι οποίες θα μπορούσαν και να είναι ο λόγος που θα εκφωνούσε για την ήττα. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, κερδίζουμε τον πόλεμο» δήλωσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη ΕΕ, όπως στη Δανία ή ακόμα και την Ιταλία.

«Το τζίνι του ευρωσκεπτικισμού βγήκε από το μπουκάλι» είπε χαρακτηριστικά:

1:37 Το Γιβραλτάρ έδωσε το πρώτο αποτέλεσμα και ήταν συντριπτικό (όπως αναμενόταν) υπέρ της ΕΕ: το Remain έλαβε 96%, το Leave 4% με τη συμμετοχή στο 86%. Το Γιβραλτάρ είχε και έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς στη συνέχεια θα γινόταν πιο… περίπλοκη η καθημερινή (για πολλούς εργαζόμενους) διαδικασία του να διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν στην Ισπανία.

1:33 Ο ένας και μοναδικός βουλευτής του UKIP, o Ντάγκλας Κάρσγουελ, δήλωσε στο BBC ικανοποιημένος από την εκστρατεία υπέρ του Brexit, αναγνωρίζοντας εμμέσως την ήττα στο δημοψήφισμα: Ποιος το περίμενε ότι παρά τη λάσπη και όσα ακούστηκαν εναντίον μας, θα τα πηγαίναμε τόσο καλά. Θα κλείναμε την ψαλίδα και η διαφορά θα ήταν τόσο μικρή, είπε, μεταξύ άλλων.

1:30 To πρωτοσέλιδο των Times την Παρασκευή 24 Ιουνίου:

01:10 Το Σάντερλαντ (βόρεια Αγγλία) παλεύει να είναι η πρώτη περιφέρεια που δίνει αποτέλεσμα. Όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή εκεί ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Πάνω από 80% η συμμετοχή στο Σίτι του Λονδίνου, όπου αναμένεται να σαρώσει το Remain. Στο μακρινό Γιβραλτάρ, η συμμετοχή άγγιξε το 87%.

01:00 Η υπουργός αρμόδια για τη Βόρειο Ιρλανδία, Τερίσα Βίλιερς, δήλωσε στο Sky News ότι «το ένστικτό μου λέει ότι κέρδισε το Remain». Η ίδια υπήρξε οπαδός του Brexit…

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ