Σύσσωμος ο Γερμανικός Τύπος επιτίθεται σε κατάσταση σοκ κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρώντας τον περίπου ως συνυπεύθυνο – μαζί με τον Κάμερον – της επικίνδυνης κρίσης την οποια βιώνει η ΕΕ, μετά το χθεσινό brexit.
Με σκληρή κριτική στο “μείγμα ακραίας φιλελεύθερης πολιτικής” που επέβαλε με το δόγμα της λιτότητας στην ένωση και με τις εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή να προεξοφλούν την είσοδο των Podemos στην εξουσία, τα πυρά στον Σόιμπλε προέρχονται και από το χώρο του ΕΛΚ καθώς φαίνεται να αναβιώνει μια νέα κεντροαριστερή συμμαχία με την ενσωμάτωση των κινημάτων και των κομμάτων της νέας ευρωπαικής Αριστεράς. Χαρακτηριστική η κορυφαία διαβάθμιση που έδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Brexit ( DPA ) αλλά και οι δηλώσεις γερμανων αξιωματούχων.
Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.
«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!», είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit», ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων». Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από την πλευρά του γράφει στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ. Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της ‘Αγγελας Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
thefaq.gr