CETA, TISA ΚΑΙ TTIP ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα αλλά για πολύ λίγους στο «Χατζηγιάννειο»

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την περίφημη παγκοσμιοποίηση και οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις των εταιρειών στις οικονομίες και τις κοινωνίες καταλύουν στην ουσία την ίδια τη Δημοκρατία».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων την Πέμπτη, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Απειλές από τις Συμφωνίες TTIP, CETA και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων», που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και σε συνεργασία με το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά των ΤTIP, CETA, TISA.

«Πριν από 20 χρόνια ένα τέτοιο ενδεχόμενο άγγιζε τα όρια του σεναρίου επιστημονικής φαντασίας και πλέον είναι γεγονός», τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, ενώ στην ανάγκη δράσης και αντίδρασης όλων των φορέων σε τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του τοπικού δικτύου Γιώργος Εμμανουήλ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η κτηνίατρος Καίτη Μυλωνά, η οποία ανέλυσε τι ακριβώς σημαίνουν οι Συμφωνίες TTIP και CETA για την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων για το γεωργό και κτηνοτρόφο, για τον μεταποιητή των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, για τον καταναλωτή, για το περιβάλλον και για την εθνική οικονομία και ποιες αξίες διακυβεύονται, καθώς και ο πρόεδρος Φίλων της Φύσης Κώστας Φωτεινάκης, που ανέλυσε το θέμα «CETA και TTIP απειλές για τη Δημοκρατία, την Οικονομία, την Εθνική παραγωγή. Κοινωνικές αντιστάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνοντας τους «δέκα βασικούς λόγους που είμαστε αντίθετοι με την ΤΤΙP. Η αρχή της προφύλαξης, ρυθμιστική συνεργασία, ιστορικό αντιστάσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ελεύθερες ζώνες TTIP».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ