ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο σύλλογο εργαζομένων στους δήμους του νομού Λάρισας και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη. Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση του Συλλόγου στην οποία υποστηρίζουν οτι ο δήμαρχος δεν θέλει να έχει σχέσεις με το σωματείο κάτι που απέδειξε αρνούμενος να συνομιλήσει με το δ.σ., αλλά και η απάντηση του δήμου

που χαρακτηρίζει φαιδρότητες τους ισχυρισμούς του σωματείου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική τα προβλήματα και των εργαζομένων  στους δήμους του Ν. Λάρισας οξύνονται καθημερινά. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων, τα δάνεια πολλών εργαζομένων που πήραν για να αποκτήσουν ένα σπίτι έφτασαν για πολλούς στο κόκκινο με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους, η μη πληρωμή στην ώρα τους των υπερωριών σε πολλούς συναδέλφους μας  έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογένειας. Η μη πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η τεχνική υπηρεσία, παιδικούς σταθμούς κ.α. αύξησαν την εντατικοποίηση των εργαζομένων με σοβαρό κίνδυνο της υγεία και σοβαρών ατυχημάτων. Τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που θα σημάνουν απολύσεις εργαζομένων και κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών. Αλλά και τις αλλαγές που ετοιμάζονται στους παιδικούς σταθμούς που φέρνει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2016 – 2017, εξασφάλισε 9 εκατομμύρια λιγότερα για τη χρηματοδότηση των σταθμών σε σχέση με πέρσι (από 184 εκατ. ευρώ στα 175 εκατ.) και αυτό όταν πέρσι, με τα 184 εκατ., είχαν αποκλειστεί περίπου 45.000 παιδιά!

Από εδώ και στο εξής η χρηματοδότηση δεν θα δίνεται στους παιδικούς σταθμούς όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο χωριστά. Αυτό θα οδηγήσει αντικειμενικά στην πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, αφού στην πράξη στερεί από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους, αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω Προγράμματος. Κι αυτό, γιατί το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Ακόμη για τα εργασιακά και το νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση  είναι μερικά από τα ζητήματα που θέλαμε να θέσουμε στο δήμαρχο  Λάρισας που εδώ και ένα μήνα  περιμέναμε να μας δεχτεί όπως και στους άλλους δημάρχους του νομού.

Ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης σαν έτοιμος από καιρό να ‘ρθει σε ρήξη με τους εργαζόμενους και  το Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, πέταξε έξω από το γραφείο Δημάρχου το ΔΣ του συλλόγου.

Αφορμή η έντονη αντίδραση του ΔΣ του σωματείου για τον εμπαιγμό εδώ και 25 μέρες που προσπαθούσαμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί του καθώς την Τετάρτη (22-6-2016)  μας είχε και περιμέναμε 1 ώρα έξω από το γραφείο του σε κανονισμένο ραντεβού.

Και ο πιο δύσπιστος καταλαβαίνει πια την πρεμούρα του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής να εφαρμοστεί και στο δήμο της Λάρισας – έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους– η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ε.Ε. αλλά και των αφεντικών της οικονομίας  της χώρας μας. Η συκοφάντηση και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων πάνε μαζί με τη λογική ό,τι ψηφίστηκε, ψηφίστηκε και ό,τι υπογράφτηκε, υπογράφτηκε. Από εκεί και πέρα, τα κεφάλια μέσα και όλοι να δουλέψουμε για την «ανάκαμψη».  Και σ’ αυτή την περίπτωση χαμένοι είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης μας.

Ίσως να μην μπορεί ο κ. Καλογιάννης να δεχθεί ότι παρά και ενάντια στην άθλια κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στο κίνημα παλιός και νέος εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στους Δήμους αντιστέκεται σθεναρά απέναντι σ’ αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, προσπαθώντας να οργανώσει τους εργαζόμενους, με προσανατολισμό και περιεχόμενο ενάντια στις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές και τους εκφραστές τους.

Αυτό από ότι φαίνεται  είναι το καρφί στο μάτι της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Καλογιάννη.

Και βεβαίως δεν περιμένουμε από τη Δ.Α. που υπηρετεί μια τέτοια πολιτική ότι θα έχει θετική στάση στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων όμως ταπεινή μας γνώμη είναι ότι οφείλει να σέβεται τους εκπροσώπους εκατοντάδων εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συστρατευτούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, στη διεκδίκηση μέσα από αγωνιστικές μορφές λύσεων στα οξυμένα προβλήματα”.

Άμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο του Δημάρχου στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

“Πρόκειται για φαιδρότητες και ασύστολα ψεύδη. Δεν θα σχολιάσουμε τις παρατηρήσεις του Συλλόγου για πολιτικά ζητήματα όπως τα θέτει στην ανακοίνωση.

Θα μείνουμε ωστόσο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση του δημάρχου απέναντι στο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων. Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου υποστηρίζει ότι προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού εδώ και 25 ημέρες. Όπως είναι γνωστό τόσο στους εργαζόμενους του Δήμου όσο και στο συμπολίτες, ο δήμαρχος Λαρισαίων τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονταν για σημαντικό χρονικό διάστημα εκτός Λάρισας (Διεθνή Εκθεση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο Μόναχο,  ετήσια συνέλευση ΕΔΕΥΑ στη Χαλκίδα, συναντήσεις με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα κλπ.)

Το μεγαλύτερο δε ψέμα της ανακοίνωσης είναι ο ισχυρισμός ότι ο Απόστολος Καλογιάννης, πέταξε έξω από το γραφείο του τους εργαζομένους. Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση σαράντα λεπτών, σε σχέση με το προκαθορισμένο ραντεβού σε μια ημέρα που ήταν γνωστό ότι ο δήμαρχος είχε  συναντήσεις   με φορείς και πολίτες. Τα μέλη του  Δ.Σ. του Συλλόγου, μπήκαν στο γραφείο του δημάρχου και ανακοίνωσαν στον κ. Καλογιάννη ότι αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που σημειώθηκε.

Αυτή είναι η μια και μοναδική  αλήθεια.  Όλα τα υπόλοιπα καταδεικνύουν τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων. Πρόκειται για γραμμή επιδίωξης σύγκρουσης, για πολιτικούς και κομματικούς λόγους, που καθόλου δεν σχετίζονται με την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του Δήμου και της πόλης μας”.