ΙΡΑΝ: ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟ “ΧΥΔΑΙΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”

Mεγάλη είναι η ανησυχία και η ταραχή των ιδιοκτητών σκύλων στην Τεχεράνη καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες και τα γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα ζώα τους είναι ο νέος στόχος του ακραίου Ισλάμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων όπως οι ‘Τimes of Israel’ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κατασχέσεις κατοικιδίων σε μια πρωτοφανή καταστολή που γίνεται στα πλαίσια της καταπολέμησης του «χυδαίου δυτικού πολιτισμού» μέρος του οποίου θεωρείται και ο σκύλος ως κατοικίδιο.

Ιδιοκτήτες σκύλου στο Shahin Shahr στην επαρχία Ισφαχάν, δήλωσαν στην εφημερίδα Shahrvand του Ιράν ότι τη περασμένη εβδομάδα δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίσκεψη αξιωματούχων στο σπίτι τους οι οποίοι πήραν τον σκύλο τους με τη δικαιολογία πως έπρεπε να περάσει έλεγχο από την κτηνιατρική υπηρεσία. Τους είπαν πως μετά τις εξετάσεις θα μπορούσαν να τον παραλάβουν και πάλι αλλά όταν πέρασαν δύο μέρες και επισκέφθηκαν την υπηρεσία, δεν υπήρχε κανένα αρχείο της υπόθεσης και ο σκύλος είχε εξαφανιστεί. Αντίστοιχες μαρτυρίες υπάρχουν από αρκετούς ακόμη ιδιοκτήτες σκύλων.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι κατασχέσεις γίνονται μετά από εντολή που δόθηκε από την τοπική εισαγγελία με επικεφαλής τον Mohsen Boosaidi. Ο Boosaidi φέρεται να έχει δηλώσει πως οι κατοικίδιοι σκύλοι και η φροντίδα τους είναι κάτι απαγορευμένο σύμφωνα με τους θρησκευτικούς ηγέτες και πως όσοι έχουν ασπαστεί και ακολουθούν αυτή την χυδαία, δυτική συνήθεια θα ήταν στο στόχαστρό τους. Τρεις μέρες μετά τις δηλώσεις του, στις 19 Ιουνίου, εμφανίστηκαν και οι πρώτες μαρτυρίες για κατασχέσεις.

Ο Javid Al-e Davood, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης για την προστασία των ζώων, ανέφερε ότι τέτοιου είδους κατασχέσεις είναι παράνομες και ασκεί σκληρή κριτική στη στάση του Ισλάμ για τα σκυλιά σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τα ζώα σε ιερό βιβλίο. Τα σκυλιά θεωρούνται najes (ακάθαρτα) στο Ισλάμ και η αστυνομία συχνά ορίζει πρόστιμο σε περιπατητές σκυλιών. Ωστόσο, οι αρχές του Ιράν δήλωσαν ότι τα σκυλιά με σαφή ρόλο – όπως η φύλαξη περιουσίας ή η καθοδήγηση τυφλών – επιτρέπονται.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλα τα προβλήματα της χώρας έχουν επιλυθεί και ότι η παρουσία των σκυλιών στα σπίτια των ανθρώπων είναι το τελευταίο εναπομείναν πρόβλημα για τις αρχές του Shahin Shahr.” αναφέρει η επιστολή διαμαρτυρίας των οργανώσεων που συντάχθηκε μετά τις καταγγελίες.

www.lifo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ