ΕΚΝΛ: ΜΕ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Τα εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο της υγείας δεν λύνονται με… μπαλώματα, απαιτούνται εδώ και τώρα ουσιαστικές λύσεις και όχι διαπιστώσεις και γενικόλογες υποσχέσεις», τονίστηκε μεταξύ άλλων την Τρίτη, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης σωματείων και μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΚΛ, στην αίθουσα συνελεύσεών του και θέμα:

EKL2«Η κατάσταση στη δημόσια υγεία και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης από τη σκοπιά των εργατικών –λαϊκών αναγκών».

Στρέφοντας τα βέλη τους εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγουμένων, τσακίζοντας εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα», οι ομιλητές έκαναν λόγο για  υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με βαριές συνέπειες για εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στους τομείς δημόσιας υγείας.

Περιγράφοντας τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κ.Υ, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ και το ΕΚΑΒ, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΛ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί η πλήρης κρατική χρηματοδότησή τους.

Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας κλπ.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη αγωνιστικής ετοιμότητας και συσπείρωσης στα σωματεία προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα του ευαίσθητου τομέα της υγείας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ