ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τη θεσμοθέτηση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, που θα συντομεύσει τον χρόνο των μετατάξεων και των αποσπάσεων, προωθεί η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για την κινητικότητα που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Οι διατάξεις για την κινητικότητα, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, προβλέπουν τη νέα διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υπαλλήλων, καθώς επίσης και τα κίνητρα για τη μετακίνηση σε παραμεθόριες περιοχές.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των μετακινήσεων και καθορίζεται χρονικό όριο έως και 4 μήνες για τις μετατάξεις και έως 3 μήνες για τις αποσπάσεις.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μετατάξεις, ενώ οι αποσπάσεις θα περιοριστούν σημαντικά. Δημιουργείται ηλεκτρονική Πλατφόρμα Κινητικότητας και συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο Υπουργείο.

Παράλληλα προβλέπεται, ότι οι θέσεις που δεν θα καλύπτονται από την εθελοντική κινητικότητα θα πληρούνται μόνο με στοχευμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες οι αποσπάσεις.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπει:

Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, στο οποίο εντάσσονται όλοι οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι. Η κινητικότητα θα έχει εθελούσιο χαρακτήρα και οι μετακινήσεις θα γίνονται σε κενές οργανικές θέσεις του ίδιου κλάδου και της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας για την οποία ο υπάλληλος θα έχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.

Στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας εντάσσονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και περιφερειακές υπηρεσίες, στις ανεξάρτητες αρχές, στους δήμους στα ΝΠΔΔ καθώς και στα ΝΠΙΔ) που επιχορούνται από το κράτος κατά 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Στις διαδικασίες κινητικότητας συμμετέχουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι ενώ εξαιρούνται οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας, οι ένστολοι και οι δικαστικοί λειτουργοί καθώς διαθέτουν ειδικά συστήματα κινητικότητας.

Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας

Συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αξιολογεί τα αιτήματα των φορέων για την αναγκαιότητα διενέργειας αποσπάσεων λόγω σοβαρών και επειγουσών αναγκών, έχει τη διαχείριση του οργανογράμματος της Δημόσιας Διοίκησης και παράλληλα μπορεί να ανακατανέμει το προσωπικό ύστερα από αναδιάρθρωση υπηρεσιών και συγχώνευση φορέων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ