ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.: ΑΘΛΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΙ

Συνέντευξη τύπου ως εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. παραχώρησαν τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Αναγνώστου Χρυσάνθη και Γιάννης Παπακώστας εκλεγμένοι στη ΣΕΥΠ και ΣΔΟ αντίστοιχα, για να αναδείξουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο ΤΕΙ.

Όπως υποστήριξαν η κατάσταση στο ΤΕΙ έχει αρχίσει να φτάνει στο απροχώρητο από πέρσι που πάρθηκαν τα αποθεματικά του Ιδρύματος. Μαζί με την απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και την συνταξιοδότηση κάποιων καθηγητών οδήγησαν σήμερα σε μεγάλη έλλειψη καθηγητών, ελλείψεις στα αναλώσιμα στα εργαστήρια. Έχει επιβαρύνθηκε επίσης η κατάσταση με τις δωρεάν εστίες που δεν υπάρχουν για όλους (για ακόμη μια χρονιά  μένουν έξω 110 άτομα από αυτούς που έκαναν αίτηση, και φυσικά πέρα από τα 400 παιδιά που δικαιούνται εστία οι υπόλοιποι αναγκαζόμαστε να νοικιάζουμε). «Πληρώνουμε ακόμη για σημειώσεις, μεταφορικά και σίτιση –καθώς κι εκεί μόνο 3000 δικαιούνται κάρτα σίτισης, από τους 16000 ενεργούς φοιτητές).

Σ’ αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μαζί με την στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων περνά μια σειρά αντιδραστικά μέτρα, τον  περίφημο «κόφτη» μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι κώδικες για την Παιδεία,  έφερε και το φορολογικό-ασφαλιστικό που τσακίζει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες μας. Εκτός των άλλων ολοκληρώθηκε και ο διάλογος για την Παιδεία, όπου συμμετείχαν και υπουργοί Παιδείας προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ ΝΔ). Έρχεται , λοιπόν, να περάσει ότι δεν μπόρεσαν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιλάν για «αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτι το οποίο το έχουμε ήδη ζήσει ,με το σχέδιο Αθηνά 1, και είδαμε πολλούς σπουδαστές να μένουν στον αέρα, να δημιουργούνται τεράστιες ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε καθηγητές. Δεν μασάμε κουτόχορτο! Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια όλο «ανωτατοποιήσεις» των ΤΕΙ έκαναν και όλο στα ΤΕΙ τα πράγματα «κάθε πέρσι και καλύτερα ήτανε».  Το λιθαράκι του βάζει κι ο αναπληρωτής υφυπουργός Παιδείας Πελεγρίνης που σε συνέντευξη του προσκαλεί ουσιαστικά μεγαλοεπιχειρηματίες να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απευθυνόμενοι στους σπουδαστές σημείωσαν ότι όλοι μαζί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν όσα έχουν ξηλώσει από την Παιδεία.

«Αν δεν γίνει κάθε τμήμα-κάθε έτος κάστρο αγώνα τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σπουδάζουμε δωρεάν. Να μην πέσει στην λούμπα κανένας σπουδαστής, να μην σκεφτεί «αν έχει το κράτος να δώσει για εμάς», αλλά να απαιτήσει να σταματήσει να επενδύει στο κεφάλαιο.  Είμαστε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς μας, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα αρκεί να υπάρχει συλλογικός αγώνας προσανατολισμένος στα πραγματικά μας δικαιώματα», υποστήριξαν καταγγέλλοντας τη στάση της ΔΑΠ σημειώνοντας:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε  να οργανώσουμε τον αγώνα μας  για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Αντιμετωπίσαμε την απαράδεκτη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που εδώ και χρόνια δεν καλούν σε συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων, υπονομεύουν τον οργανωμένο αγώνα, προωθούν την ατομική λύση και τη λογική του τίποτα δεν αλλάζει.

Κάθε φορά που απαιτούσαμε να καλέσουν σε ΔΣ η απάντηση ήταν  «Δεν προλαβαίνω τώρα. Δεν έχουμε άτομα να βάλουμε στο ΔΣ» και μια σειρά από τέτοιου είδους «επιχειρήματα».. Μάλιστα όταν φέτος λίγες μέρες μετά τις εκλογές των συλλόγων και μπροστά στην πανυγειονομική απεργία τους καλέσαμε στη ΣΕΥΠ για συγκρότηση του ΔΣ και συζήτηση για την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία , καθώς πέραν του ότι κι εμείς αύριο θα εργαζόμαστε σ’ αυτόν τον τομέα, σήμερα οι πρακτικάριοι της ΣΕΥΠ βγάζουμε την λάντζα στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές που πάμε με τα 176€/μήνα, έχουμε τρομερές ελλείψεις σε καθηγητές και αναλώσιμα στα εργαστήρια μας. Μας απάντησαν ,λοιπόν, ότι δεν έχουν κάνει ακόμη τις εσωκομματικές τους διεργασίες, άρα δεν μπορούν να προχωρήσουν στη συγκρότηση των ΔΣ και «πως από Σεπτέμβρη που θα ανέβει στην κυβέρνηση ο Κυριάκος θα μας τα λύσει όλα».

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να βλέπουμε να έρχονται τα χειρότερα για τις σπουδές μας, όλο και μεγαλύτερο κόστος σπουδών στις πλάτες μας, η παράταξη της ΝΔ να αποφεύγει να συγκροτήσει τα Διοικητικά Συμβούλια βάζοντας πλάτη σε όλα αυτά και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ως εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και συσπειρωμένοι στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θεωρούμε χρέος μας να καταγγείλουμε αυτή τη στάση και να λάβουμε δράση για να ζωντανέψουν οι σύλλογοι, να συνεδριάζουν τα Δ.Σ., να πραγματοποιούνται Γ.Σ. με την συμμετοχή φοιτητών. Καλούμε, λοιπόν, τον κάθε φοιτητή να καταδικάσει τη δράση αυτής της παράταξης και οργανωμένα να παλέψουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να βάλουμε φρένο σε όσα έρχονται για να τσακίσουν τις σπουδές μας και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν που μπρος το κέρδος του κεφαλαίου θα καταλήξουν να γίνουν ιστορίες που κάποτε θα τις λέμε στα εγγόνια μας…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ