ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΝ «ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ»

Κουκλοθέατρο, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών από όλο τον κόσμο και ένα σεμινάριο γραφής σεναρίου μικρής φόρμας περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δράσεων του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για τον Ιούλιο.

Οι δράσεις του κουκλοθεάτρου και το εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

«Η πετρόσουπα» – Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά στον «Ξενώνα Ραψάνης»

Ώρα: 19.30-21.30 Είσοδος ελεύθερη για τα παιδιά

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Εργαστήρι Κατασκευής Μαριονέτας για ενήλικες στον «Ξενώνα Ραψάνης» 

Κατασκευή για αρχάριους ενήλικες κούκλας τύπου marionette, μεγέθους 50 εκατοστών, με μαλακά υφάσματα, γάζες, φελιζόλ και αξεσουάρ. Την κατασκευή ακολουθεί σύντομη πρόβα εμψύχωσης με στόχο την ανοιχτή παρουσίαση του αποτελέσματος του εργαστηρίου  σε κοινό με ένα μικρό μουσικό κουκλοθεατρικό δρώμενο. 

Ώρα: 10.30-13.30

Ώρα: 19.00-20.00 Κεντρική πλατεία Ραψάνης: Παράσταση – κουκλοθεατρικό δρώμενο από τους συμμετέχοντες – Είσοδος ελεύθερη για τα παιδιά

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 3 ευρώ

Εισηγήτρια: Φωτεινή Καλούδη – Εμψυχώτρια κουκλοπαίχτρια

Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: 6944812414 (Δευτέρα – Παρασκευή 12.00-14.00 και 19.00-21.00). Θέσεις σεμιναρίων περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χορηγοί των δράσεων κουκλοθεάτρου: Infoservices Πληροφορική , Χώρος κομμωτικής «Gianna» – Ιωάννα Καπάνταη Δελιτζάκη, Preludio café, Βιβλιοχαρτοπωλείο «Άνεμος».

15-17 Ιουλίου «Παιχνίδια του Κόσμου»

Τριήμερο εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών από όλο τον κόσμο

Τα «Παχνίδια του Κόσμου» είναι ξύλινα, παραδοσιακά, χειροποίητα παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Τη συγκέντρωση πληροφοριών για αυτά τα παιχνίδια και για τον τρόπο κατασκευής τους έχει πραγματοποιήσει μια γαλλική οργάνωση, η Kaloumba, η οποία εκπαιδεύει φορείς και συλλογικότητες ανά τον κόσμο στην κατασκευή των παιχνιδιών και με την οποία συνεργάζεται το πρόγραμμα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» είναι ένα μέσο που προσελκύει πολύ κόσμο (παιδιά και ενήλικες) και είναι ιδανικό για συλλογικές, συνεργατικές δράσεις που εμπλέκουν διάφορες ομάδες ανθρώπων. Μέσα από το ομαδικό και συνεργατικό παιχνίδι προάγεται η διαπροσωπική επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων γενεών και πολιτισμών. Το παιχνίδι φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα σε ένα κλίμα συνύπαρξης και ανταλλαγής, όπου η ιδιότητα του «παίχτη» παραμερίζει όλες τις υπόλοιπες και ενώνει τους συμμετέχοντες γύρω από την κοινή διάθεση για παιχνίδι.

Τα εργαστήρια κατασκευής των «Παιχνιδιών του Κόσμου» απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους (μικρούς και μεγάλους), οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής παιχνιδιών ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η μετάδοση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προκειμένου να διαδοθεί η χειροποίητη κατασκευή παραδοσιακών και όχι μόνο παιχνιδιών, με απλές τεχνικές, με απώτερο στόχο τη διάδοση του παιχνιδιού ως μέσο εκπαίδευσης, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη συλλογική διαδικασία δημιουργείται ο χώρος για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της συνεργατικότητας, την επικοινωνίας, κλπ.

Με τα παιχνίδια αυτά το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας συμμετείχε στο «Φεστιβάλ Πηνειού 2016».

Με τα παιχνίδια που θα κατασκευαστούν θα δημιουργηθεί μια δανειστική «παιχνιδοθήκη», με στόχο τη μετέπειτα χρήση τους από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες στην Ραψάνη, στα πλαίσια δράσεων με εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, κοινωνικο-πολιτιστικό χαρακτήρα.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών,  προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 17.00-21.00, Σάββατο 17.00-21.00, Κυριακή 10.00-14.00. Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: 2410 233332 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00).

Τέλος, το διήμερο 23-24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για τα μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας σεμινάρια κινηματογραφικού σεναρίου μικρής φόρμας, από την κινηματογραφίστρια, σκηνοθέτρια και σεναριογράφο, Νάνσυ Σπετσιώτη. 

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι και το paidis.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ