ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ – ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ!!! – ΤΑ ΛΙΓΑ ΖΑΡΚΑΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Το Οικολογικό Δίκτυο δημοσιοποιεί την αποτρόπαια εικόνα ενός κεφαλιού ζαρκαδιού, που βρέθηκε στον Όλυμπο, στο «υπό αξιοποίηση» προστατευμένο βουνό των Ολύμπιων θεών. Και ταυτόχρονα ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός προστατευόμενου αλλά «τρωτού» είδους, όπως το ζαρκάδι.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχει απομείνει ελάχιστος αριθμός ζαρκαδιών, που απαντώνται πια μόνο σε ορεινές δασικές περιοχές με περιορισμένη όχληση της Βόρειας Ελλάδας και της Στερεάς.

Αυτό το πανέμορφο ζώο χαρακτηρίζεται ως «τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει ότι, αν συνεχίσει να εξοντώνεται, σύντομα θα εξαφανιστεί εντελώς.

Ο βασικός υπεύθυνος είναι η λαθροθηρία αλλά και οι δασικές πυρκαγιές καθώς και η υποβάθμιση και η πολυδιάσπαση των οικοτόπων που διαβιεί από την επέλαση έργων «ανάπτυξης», που συνοδεύονται από σημαντική μείωση των ορεινών καλλιεργειών, αφού το ζαρκάδι είναι εκλεκτικό χορτοφάγο και τρέφεται από βλαστάρια φυτών, φρούτα, φύλλα και σπόρους.

Τα υπουργεία περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης με ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους και χρήση μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τη λαθροθηρία και την υποβάθμιση των δασικών ενδιαιτημάτων από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που απειλούν την ίδια την ύπαρξη των ζαρκαδιών, όπως και άλλων ειδών της ελληνικής φύσης.

Σημείωση: Το κεφάλι του ζαρκαδιού βρέθηκε δίπλα στη δασική οδό Κοκκινοπηλού προς Πέτρα, κοντά στην τοποθεσία Τρόχαλο, από όπου και οι φωτογραφίες.

seleo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...

2 Comments

Comments are closed.