Εάν αυτό το πρόσωπο σας φαίνεται γνωστό, είναι πιθανώς επειδή το έχετε δει σε αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να έχει πεθάνει τουλάχιστον τρεις φορές από τον Ιανουάριο, και πιο πρόσφατα στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μια έρευνα του France24 δίνει την απάντηση.
Αυτός ο τύπος έχει αναγνωριστεί μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ως θύμα τρομοκρατίας στον απόηχο πολλών πρόσφατων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένης της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir τον περασμένο μήνα, τους πυροβολισμούς σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, και τη φονική επίθεση στο τουρκικό αεροδρόμιο.
Έχει επίσης συνδεθεί και με άλλα είδη τραγωδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού στο Μεξικό, όπου η αστυνομία πυροβόλησε πλήθος ανθρώπων που διαμαρτύρονταν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αλλά αντί να αναγνωριστεί ως θύμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είπαν ότι ήταν αυτός που διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι, προφανώς, ψευδείς. Δυστυχώς, αυτές τις ανοησίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υιοθέτησαν και τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα η φωτογραφία αυτού του άνδρα να συμπεριλαμβάνεται σε ένα βίντεο των New York Times για τα θύματα του πυροβολισμού στο Ορλάντο. Μετά από ένα άρθρο του BBC σχετικά με τα προϊόντα απομίμησης στο internet και τις φήμες, μια ερευνητική ομάδα του France24 αποφάσισε να ψάξει να βρει ποιος είναι στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος και γιατί συνεχίζει να εμφανίζεται το πρόσωπό του σε τέτοι συμβάντα.
Φαίνεται οτι αυτό το μυστηριώδες άτομο ίσως να είναι ένας απατεώνας -ή στην καλύτερη περίπτωση, ένας απαράδεκτος φίλος – και αυτή η φάρσα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα θύματά του παίρνουν την εκδίκησή τους. Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημιούργησαν τις ψεύτικες δημοσιεύσεις είπαν όλοι στο France24 την ίδια ιστορία, ότι – δηλαδή- γνώριζαν τον άνθρωπο αυτό και τους είχε πάρει χρήματα, που κυμαίνονται από μικρά ποσά έως $ 1.000. “Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τη φήμη του”, δήλωσε ένας από τους δράστες, «Θέλουμε όλος ο κόσμος να αναγνωρίζει το πρόσωπό του.”
Το France24 κατάφερε να επικοινωνήσετε με το άτομο που απεικονίζεται στις φωτογραφίες, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει το πραγματικό του όνομα. Ζει στο Μεξικό και παραδέχθηκε ότι έχει εμπλακεί σε νομικές διαδικασίες, λέγοντας ότι, “Η φωτογραφία μου είναι παντού, επειδή κάποιος ξεκίνησε τη φάρσα μετά από μια νομική διαφορά.” Είπε ότι επικοινώνησε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το BBC και τους New York Times και τους ζήτησε να διαγράψουν τη φωτογραφία του, “αλλά ποτέ δεν του απάντησαν.”
Λοιπόν, τι μπορεί να κάνει κάποιος που ίσως βρεθεί σε αυτή τη θέση; Στις περισσότερες χώρες, οι νόμοι για την κυβερνο-παρενόχληση είναι ακόμα στα σπάργανα. Η υπάρχουσα νομοθεσία όμως μερικές φορές μπαίνει στο παιχνίδι, και τα φερόμενα ως θύματα μπορούν να μηνύσουν για συκοφαντική δυσφήμιση ή δυσφήμιση. Οι κυρώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν ακόμη και χρόνο στη φυλακή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο άνθρωπος έχει αποφύγει κάθε είδους νομική δράση, λέγοντας ότι στο Μεξικό, “τίποτα δεν συμβαίνει ποτέ σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.”