ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

«Πρέπει να αποφασίσουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας«, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Bild ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Ετινγκερ, ενώ «κλιμακώνεται η μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της λιτότητας ή μεταξύ βορρά και νότου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με απόφαση του προέδρου της Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ  έδωσε παράταση ενός έτους στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, φαίνεται να υποχωρεί στις γερμανικές πιέσεις, ετοιμάζοντας τελεσίγραφο που εκπνέει στις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν θα ανακοινώσει την «τελική της αξιολόγηση» τον Ιούλιο, δίνοντας προθεσμία μόλις τριών εβδομάδων, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, να ανακοινώσουν έκτακτα μέτρα λιτότητας ώστε να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ.

Απευθυνόμενος στα «γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας  με επικεφαλής τη Γερμανία» ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι  προειδοποιεί την Κομισιόν, που συνεδριάζει αύριο για το θέμα, να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, δηλώνοντας πολέμιος της λιτότητας «ειδικά σε καιρούς υποτονικής ανάπτυξης και διαδικασίας Brexit«.

«Tριβές και διαφωνίες δεν σημειώνονται μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και εντός της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνεται στο Reuters, καθώς ο  κεντροαριστερός υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ  ζήτησε να γίνουν πιο φιλικοί προς την ανάπτυξη οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ.

Το 2015, η Ισπανία είχε  5,1% δημοσιονομικό έλλειμμα, «παραβιάζοντας» τον κανόνα του 3% επί του ΑΕΠ αλλά και αποτυγχάνοντας στον στόχο  του 4,2% που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Η Πορτογαλία , απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο δεύτερου μνημονίου, στο οποίο αναφέρθηκε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Πέρυσι εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ , παρά το γεγονός ότι προηγουμένως συμφώνησε να το φέρει κάτω από το 3%.

ert.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ