“TO BREXIT ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ: ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ”

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία επιδείνωσε την ήδη σοβαρή κρίση του ιταλικού τραπεζικού τομέα, αναφέρει στην εφημερίδα Wall Street Journal ο αρθρογράφος Simon Nixon με τίτλο “To Brexit αποκαλύπτει το αδύναμο σημείο της ευρωζώνης: τις ιταλικές τράπεζες”.

Η Ρώμη πρέπει να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών σε πιο δύσκολες πλέον συνθήκες. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ – που τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιανουάριο- δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα για τη στήριξη τραπεζών, αν δε συμμετέχουν πρώτα στη διάσωση δανειστές του ιδιωτικού τομέα. Αν η Ιταλία πιεστεί να τηρήσει τους κανόνες, τότε μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές χρεοκοπίες τραπεζών.

Ο Renzi προσπάθησε να πείσει την προηγούμενη εβδομάδα τους εταίρους του να χρησιμοποιήσουν το Brexit ως δικαιολογία για την αναβολή ισχύος των κανόνων για τις τράπεζες, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης βοήθησαν τη Ρώμη επιτρέποντάς της να εγγυηθεί για χρέος που εκδίδεται από ιταλικές τράπεζες. Αλλά έγινε σαφές ότι η Ρώμη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της θέματα φερεγγυότητας των ιταλικών τραπεζών.

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι υψηλός. Η νομιμοποίηση της ΕΕ στηρίζεται στον ισχυρισμό της ότι προσφέρει κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Στην Ιταλία αυτή η νομιμοποίηση ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση καθώς η ευρωζώνη κατηγορούνταν ότι απέτυχε να βρει λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης και της μετανάστευσης.

Αν οι ιταλοί αποταμιευτές συμπεράνουν ότι αναγκάζονται να υποστούν απώλειες ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αναγνωρίσει κοινές προκλήσεις που θέτει το Brexit, η ζημιά για τη νομιμοποίηση της ΕΕ μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Και η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική και πολιτική κρίση της Ευρώπης.

[Brexit Exposes Eurozone’s Weak Spot: Italy’s Banks] Reuters: Η Ιταλία είναι σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα πριν τη διενέργεια των stress tests. [EU, Italy weigh public recapitalization of banks before stress tests, Francesco Guarascio]

[N] Bloomberg View/ Mark Gilbert: Το Brexit είναι στιγμή Lehman για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και δικαιολογία για την Ευρώπη, ώστε να κάνει αυτό που δεν κατάφερε το 2008- να διορθώσει το τραπεζικό της σύστημα. Η αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει σημειώσει μεγάλη πτώση. Η Deutsche Bank αξίζει μόνο 17 δις. Ευρώ. Η Ελλάδα ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζές της τρεις φορές σχεδόν χωρίς αποτέλεσμα. Η ιταλική UniCredit έχει πληγεί ιδιαίτερα φέτος. Χρειάζεται μια πιο χαλαρή αρχιτεκτονική που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να διασώσουν τις τράπεζες. Αν και θα ήταν λάθος να καταργηθούν οι κανόνες που προβλέπουν την προστασία των φορολογουμένων απαιτώντας από τους μέτοχους να συμμετέχουν στις ζημιές, κάποια ευελιξία στον τρόπο εφαρμογής αυτών των κανόνων θα ήταν λογική στο σημερινό πυρετώδες περιβάλλον. Αν δεν τακτοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα η Ευρώπη κινδυνεύει να μετατρέψει την κρίση του Brexit σε χρηματοπιστωτική καταστροφή. [Brexit Is a Lehman Moment for European Banks]

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ