Εκδήλωση της ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ με θέμα «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ» θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο PARATOD@S (Φαρμακίδου 4) την Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 21:15 με ομιλητές τον Αλέξανδρο Σχισμένο (συγγραφέας), Μαρία Διακοπούλου (Ομάδα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες από τον Ελευθερο Κοινωνικό Χώρο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ)
και την Χαρά Χαρμπίδου (μέλος της συνέλευσης NO BORDER/Δίκτυο BEYOND EUROPE).
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης οι διοργανωτές σε κείμενό τους αναφέρουν:
“Η βίαιη προσπάθεια ομογενοποίησης του κόσμου μέχρι σήμερα, οδήγησε στη διάλυση ολόκληρων κρατών, δημιουργώντας ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που κινείται προς τη Δύση χωρίς ελπίδα επιβίωσης. Η βάση της συντριπτικής πλειονότητας της νέας πληθυσμιακής κίνησης εντοπίζεται σε έναν διαλυμένο από τις πολεμικές συρράξεις, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τη φονταμενταλιστική φρίκη χώρο και αφορά μια αδιάκοπη μετακίνηση ανθρώπων από τη Συρία, την Υεμένη, την Ερυθραία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ.
Από την εμφάνιση της φιγούρας του πρόσφυγα-μετανάστη στο προσκήνιο έχουν διατυπωθεί από ιδεολογικούς φορείς αναζήτησης υποκειμένων διάφοροι ορισμοί, θεωρίες, οπτικές, αφαιρέσεις που αντιστοιχούν σε γενικότερες ιδεολογικές φόρμες ερμηνείας της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο ο πρόσφυγας-μετανάστης χάνει την αισθητή (πραγματική) του παρουσία και μετατρέπεται σε «υποκείμενο», προκειμένου να πραγμοποιηθεί ο ίδιος και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί διαμέσου αυτού ένας γενικότερος σχεδιασμός, ιδεολογικός, θρησκευτικός ή πολιτικός. Ο πρόσφυγας-μετανάστης κατασκευάζεται ως υποκείμενο προκειμένου να συμπληρώσει, πολλαπλασιάσει, προωθήσει μια κοινωνική αλλαγή ή ακόμη να καλυτερεύσει την ήδη υπάρχουσα κοινωνική δομή διαμέσου της φιλανθρωπίας.
Τα μεταναστευτικά ρεύματα έχουν φανερώσει την κρίση ταυτότητας στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Η συζήτηση περί χορηγήσεων ασύλου και ιθαγένειας σε μετανάστες έχει πυροδοτήσει διαφορετικούς τύπους λόγου ανά τις διάφορες χώρες. Η ιθαγένεια συγκεκριμένα, που ουσιαστικά είναι ο προθάλαμος της αναγνώρισης ενός μετανάστη ως πολίτη, είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα πόλωσης στο δημόσιο λόγο σήμερα.
Η παροχή ιθαγένειας σε όλους, σκιαγραφεί ένα ουσιαστικό διακύβευμα για μια νέα κοινωνική θέσμιση, καθώς αποδιοργανώνει τους όρους του αποκλεισμού, αν λάβουμε υπόψη ότι η έλλειψη αυτής της νομικής ταυτότητας διαλύει κάθε άλλη ιδιότητα του ανθρώπινου υποκειμένου, το οποίο έτσι διολισθαίνει στη σφαίρα του μη ανθρώπου και της γυμνής ζωής. Όλες οι λογικές των κοινωνικών συμβολαίων στηρίζονται σε κάτι πολύ κρίσιμο, στην εκχώρηση της ελευθερίας του καθενός προς όφελος συγκρότησης της κοινωνίας σε πολιτικό σώμα και την διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας για το σύνολο των πολιτών. Σήμερα που όλες οι υποσχέσεις έχουν διαρραγεί δεν εκχωρούμε πλέον τίποτα σε κανέναν.
Δεν παζαρεύουμε την ελευθερία μας, δεν σκεφτόμαστε να συμμετάσχουμε στους επόμενους πολέμους τους. Οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ένα ηθικό έλλειμμα στην ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα δείχνει συνέπεια και συνέχεια στις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις των εξουσιαστικών μηχανισμών. Η ανάγκη μιας πολεμικής αντιμετώπισης των ροών των μεταναστών είναι μέρος της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και όχι διαχείριση των συνεπειών της.
Όλη αυτή η ζοφερή περίοδος, βίας, αποκλεισμού, φτώχιας, έντασης, μιας πορείας του νομικού οπλοστασίου προς ολοκληρωτικές πλευρές, τονίζουν την φράση «δεν υπάρχει εναλλακτική» όπου προσπαθούν να την κάνουν την ρίζα της παθητικότητας και κατά προέκταση της λογικής της ανάθεσης. Τα όρια αυτής της ανάθεσης μας τα δείχνει η ικανοποίηση της Αριστερής μας κυβέρνησης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η εν πολλοίς διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Το τέλος της ανάθεσης μπορεί να σημάνει την αρχή μιας νέας συλλογικής αίσθησης του ανήκειν, την αρχή μιας διαδικασίας συγκρότησης της αυτοδιεύθυνσης, την αίσθηση του αυτοπροσδιορισμού και την διεύρυνση της έννοιας της αλληλεγγύης, ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των όρων της ζωής. Μιας αλληλεγγύης που θα διαλύει κάθε σκέψη αποκλεισμού και θα θεωρεί τον πρόσφυγα μέλος της κοινωνικής δομής. Αυτό προϋποθέτει και την ανάγκη να αναδειχθεί ότι ο στρατός, η αστυνομία και ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός είναι μέρη του προβλήματος, και όχι λύσεις στην βάση της ασφάλειας.
Σας καλούμε όλους και όλες στην εκδήλωση της ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ με θέμα «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ» στον Κοινωνικό Χώρο PARATOD@S (φαρμακίδου 4) την Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 21:15 με ομιλητές τον Αλέξανδρο Σχισμένο (συγγραφέας), Μαρία Διακοπούλου (Ομάδα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες από τον Ελευθερο Κοινωνικό Χώρο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ) και την Χαρά Χαρμπίδου (μέλος της συνέλευσης NO BORDER/Δίκτυο BEYOND EUROPE).
Απευθύνουμε κάλεσμα προς την κάθε μία και τον καθένα για συμμετοχή και στήριξη του NO BORDER CAMP 2016 που θα γίνει από 15 εώς 24 Ιουλίου, στο ΑΠΘ (Θεσαλονίκη)”.