ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κώστα Καραμανλή -, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τον κίνδυνο αφελληνισμού, των ελληνικών τραπεζών”.

Ερώτηση που μεταξύ άλλων, συνυπέγραψαν, ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην Πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κκ. Ευάγγελος Μειμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Οι βουλευτές της παράταξης της ΝΔ, με την ερώτησή τους, κάνουν λόγο για “ανοιχτό πόλεμο” στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο αφελληνισμού του, που απειλεί ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εξαιτίας μάλιστα των τραγικών χειρισμών της σημερινής Κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να περάσει στα χέρια ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων (distress funds) και στη θέση των Ελλήνων τραπεζιτών, να βρεθούν αλλοδαποί, – που ουδεμία σχέση και εμπειρία, έχουν με την Ελλάδα –  οι οποίοι θα χειρίζονται κατά το δοκούν, όλα τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο…

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών

Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική. Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή σας των capital controls.

Δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds. Και το τονίζουμε αυτό: Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.

Ταυτόχρονα, ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Τέλος, και σ’ένα τρίτο επίπεδο, με το άρθρο 188 του προσφάτως ψηφισθέντος από την κυβέρνησή σας Νόμου 4389/2016, στην υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. μεταβιβάζονται τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται – πρακτικά – από μέλη εκτός Ελλάδος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανής: Μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας.

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τόσο στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στα αγροτικά δάνεια, για τη λήψη των οποίων έχει μάλιστα υποθηκευτεί αγροτική γη.

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ποια είναι η άποψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις παραπάνω εξελίξεις.

Είναι, πλέον, εμφανές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «αλλάξει χέρια» και να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» – και μάλιστα με τις ευλογίες μιας  αριστερής κυβέρνησης.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα για τον έλεγχό τους από distress funds;

– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει;

– Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για να προστατεύσει τον ελληνικό τραπεζικό χώρο;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ