Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ «ΡΟΜΠΟΤ ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ

Το Αστυνομικό Τμήμα του Ντάλας (DPD) δήλωσε σήμερα –Παρασκευή- ότι χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικά για να σκοτώσει ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης χτες βράδυ.

«Είχαμε στριμώξει τον ύποπτο και προσπαθούσαμε να διαπραγματευτούμε μαζί του για αρκετές ώρες», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου. “Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο και είχαμε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο.”

Το DPD είπε ότι τότε έλαβε την απόφαση να στείλει το ρομπότ.

“Δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ βόμβα και να τοποθετήσουμε μια συσκευή στην επέκτασή του που θα εκρήγνυντο στο σημείο που βρισκόταν ο ύποπτος», είπε ο Μπράουν. “Όλες οι άλλες επιλογές θα έβαζαν τα στελέχη μας σε σοβαρό κίνδυνο.”

Ο 25χρονος Micah Xavier Johnson, έφεδρος υπαξιωματικός του αμερικανικού στρατού  που ήταν ο δράστης του μακελειού στο Ντάλας τα ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι «ήθελε να σκοτώσει λευκούς και ιδιαίτερα λευκούς αστυνομικούς» και ότι δεν ήταν μέλος καμίας οργάνωσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει τηλεκατευθυνόμενη ρομποτική τεχνολογία για να αντιμετωπίσει καταστάσεις που θεωρούνται επικίνδυνες για τους αστυνομικούς, όπως ο αφοπλισμός βομβών. Το 2015, η αστυνομία χρησιμοποίησε τηλεχειριζόμενο ρομπότ για να παραδώσει μια πίτσα και ένα τηλέφωνο σε έναν άνθρωπο που απειλούσε οτι θα αυτοκτονήσει. Το 2014, χρησιμοποίησε ένα ρομπότ για να ρίξει δακρυγόνα μέσα σε δωμάτιο μοτέλ, πάλι για να σώσει τη ζωή ενός άνδρα που κρατούσε όπλο και απειλούσε οτι θα αυτοκτονήσει. Και οι δύο άνδρες στα επεισόδια επέζησαν.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική αστυνόμευση που οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν ένα θανατηφόρο ρομπότ, σύμφωνα με τον Peter W. Singer, εμπειρογνώμονα για τις τάσεις στην στρατιωτική τεχνολογία.

Αυτή η τακτική τυπικά προορίζεται για στρατιωτική χρήση, και την Πέμπτη ήταν η πρώτη επίθεση με τηλεχειριζόμενο μηχάνημα εναντίον πολίτη.

yahoo.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ